Опитите на Великобритания да наложи строг контрол върху възрастовата граница

...
Опитите на Великобритания да наложи строг контрол върху възрастовата граница
Коментари Харесай

Експериментът на властите във Великобритания с порното

Опитите на Англия да наложи непоколебим надзор върху възрастовата граница за влизането в нецензурен уеб сайтове за мнозина провокира усмивка. Властите в страната обмислят пакет от законови ограничения, които да изисква потребителите да верифицират, че фактически са над 18 години, преди да влязат в уебсайт със занимания за възрастни. За задачата може да се изисква персонален e-mail или даже номер на кредитна карта.

Темата бе подета от консерваторите в страната още по време на мандата на Дейвид Камерън като министър председател и той даде обещание на британците, че ще почисти интернета за децата от порнографско наличие.

Сега проектите на депутатите в английския парламент плануват да изискат от всеки порно уебсайт, който не желае да бъде неразрешен на територията на Англия, да даде програмен продукт, който да ревизира дали в действителност потребителят от другата страна е пълновръстен.
Законът е в отбрана на децата и задачата му е да ги защищити от нездравословното въздействие на порнографските материали в днешната ера на свободния достъп до всякаква информация.

И тук поражда следният въпрос: Как изобщо ще създадат система, която да демонстрира фактически, че потребителите не лъжат за възрастта си? И не може ли да се излъже извънредно елементарно?

В момента голям брой софтуерни компании към този момент работят по този проблем. Интернет от дълго време е осъзнал, че " Да, аз съм над 18 години " прекомерно постоянно е неистина. В момента най-разпространените способи за верификация е съотнасянето посредством други персонални данни като да вземем за пример мобилен телефон, номер на кредитна карта или имейл адрес. Предполага се, че може да се вкара система, която употребява оторизация през кредитната карти, сходно на уеб страниците за онлайн хазарт.

Самите верификации ще се наблюдават от Британски съвет по кино и класификации (BBFC). Те ще задължат доставчиците на интернет да блокират всички уеб сайтове със наличие за възрастни, които не употребяват профилиран програмен продукт за верификация на възрастта. При неспазване на възбраната доставчиците ще бъдат глобявани тежко с до 250 хиляди паунда.

MindGeek е една от фирмите, разработващи " решения " за инспекцията на възрастта в порнографските уеб сайтове - AgeID.
На уеб страницата си той дава " портфолио от редица планове в региона на развлеченията и IT " решения " от международна класа ". Там обаче не се загатва, че компанията има някои от най-големите порно уеб сайтове в света, в това число Pornhub, RedTube, YouPorn и други, които нямат изключително добра известност, когато става въпрос за сигурност.

Един основен образец по тематиката е хакерска офанзива от 2016 година, която съумя да извлече персонална информация за над 800 хиляди консуматори на уеб страницата на Brazzers, който също е дело на MindGeek. Периодично други от уеб страниците на групата също стават жертва на хакерски офанзиви.

За потвърждаване на възрастта MindGeek е създал AgeID. Компанията споделя, че чака да записва 25 милиона души във Англия в своята система. Според Sky News хората ще могат да влизат в AgeID с имейл адрес и ключова дума, а по-късно да употребяват система от трети страни, с цел да ревизират възрастта си. AgeID ще записва кои уеб сайтове за порнография са посетени и ги съхранява.
Компанията също по този начин е оповестила, че ще дава кода си (срещу съответната такса) на всички самостоятелни продуценти на порнографско наличие, по-малки уеб сайтове и даже блогъри по тематиката, които също биха били наранени от закона.

Големите терзания тук идват от големите бази данни с информация за потребителите, техни персонални данни като e-mail адреси, телефонни номера и банкови карти, както и с това какво порно гледа съответният човек. Иначе казано - златна мина за всеки хакер.

Самите MindGeek настояват, че AgeID няма да може да съхранява никакви спомагателни данни за потвърждаване на възрастта и че няма да следи какво гледате. Въпросът обаче е дали може да им се има вяра.

На фона на абсурда с Cambridge Analytica и приключването на данни от Фейсбук, този проблем е повече от сериозен. Тук обаче персоналните данни са много по-сензитивни.

Но даже и да е правилно това, което споделят от софтуерната компания, остава въпросът с измамите, които могат да се породят от тази форма на верификации. В момента от елементарен фишинг годишно се изкарват милиони долари. Съвсем реалистична алтернатива е да бъдат създавани уеб сайтове еднодневки с порнографско наличие, които да събират точно тази верифицираща информация, предизвиквайки нов подем на онлайн измамите.

Самите специалисти към английския парламент също признават, че доста хора могат да бъдат изложени на офанзиви от злонамерени страни.
" Възможността за онлайн измами може да се увеличи доста, защото нарушителите приспособяват методите, с цел да употребяват подправени системи за възрастова верификация или даже подправени интернет страници за измами и да получат достъп до потребителски данни ", се споделя в документ на парламентарната комисия, занимаваща се с тематиката.

Това се свързва с опасенията, че разпоредбите ще насърчат хората да занижат вниманието си по отношение на сходни уеб сайтове, а добре маскиран уебсайт с идентична визия и име като някои от известните, може да подлъже мнозина, притесняват се специалисти.

Но даже и всички тези терзания да се оставят настрани, един въпрос към момента стои на напред във времето - Ще сработи ли цялата тази система.

Като за начало има доста аргументи отговорът на този въпрос да е негативен. От множеството към този момент съществуващи варианти за превъзмогването на сходни забрани - браузърът ToR, потреблението на VPN, който да реалокира IP адреса на потребителя в друга страна, както и разнообразни други варианти, преодоляващи рестриктивните мерки на геолокацията.

Мнозина биха употребявали сходен програмен продукт, единствено с цел да не им се постанова да употребяват персонални данни, с цел да верифицират че те употребяват въпросните розови уеб сайтове. Ограничението неизбежно ще ограничи и близкото до незаконно онлайн държание измежду младежите, част от които така и така имат положителни (и достатъчни) софтуерни знания.

Иначе казано - всеки, който изиска да заобиколи тези правила, ще разполага с най-малко няколко метода. Въпросът е да се сетят да изискат.
Дори в този момент в страните от Западна Европа и Съединени американски щати торент тракерите са неразрешени, тук-там даже под боязън от прекъсване на интернета за всеки консуматор, който тегли торенти. И въпреки всичко се намират такива, които не престават да намират способи по какъв начин да преодолеят възбраните. Това обаче не значи, че е всеобщо.

В по-голямата си част хората там са се превъзпитали, че за сваленото наличие би трябвало да се заплаща. Или най-малко да се заплаща за услуга, която го дава против скромна и платима такса.

Така че ще забележим какво ще излезе от английския опит с порното - отблъскващ театър, в който Cambridge Analytica ще ни се стори ария, или напълно работеща регулация на интернет и неговите " розови " уеб сайтове.

Източник: webcafe.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР