Опитите на папа Франциск да посредничи за примирие в Украйна

...
Опитите на папа Франциск да посредничи за примирие в Украйна
Коментари Харесай

Папа Франциск е поискал да се срещне с Путин, но вратата на Кремъл остава затворена

Опитите на папа Франциск да посредничи за помирение в Украйна към този момент се сблъскват с безмълвие от страна на Кремъл. 

Папата споделя, че плануваната му среща с Московския патриарх Кирил на 14 юни в Йерусалим е била анулирана от съветска страна, а молбата му за аудиенция в Москва и диалог с Владимир Путин към момента остава без отговор. 

" В първия ден на войната се обадих на украинския президент Володимир Зеленски, само че не се обадих на Путин. Исках да направя явен жест, тъй че целият свят да го види. Двадесет дни след началото на войната помолих кардинал Паролин да изпрати обръщение на Путин, че съм подготвен да отида в Москва. Разбира се, ръководителят на Кремъл би трябвало да го позволи. Все още не сме получили отговор и към момента настояваме, въпреки че се притеснявам, че Путин може да не желае тази среща в този момент ", споделя папа Франциск в изявление за " Кориере каузи сера ". 

Засега той не счита да пътува до Украйна, въпреки че изпраща в Киев двама кардинали за четвърти път. 

" Първо би трябвало да отида в Москва, първо би трябвало да се срещна с Путин. Но аз съм свещеник, върша каквото мога. Путин би трябвало да отвори вратата ", споделя още той. 

Папа Франциск споделя, че е провел 40-минутен диалог с съветския патриарх по Zoom, като в половината от времето Кирил е чел на глас съветските публични оправдания за началото на войната. 

" Послушах го и му споделих: Нищо не разбирам. Братко, ние не сме държавни свещенослужители, не можем да използваме езика на политиката, а този на Исус. Трябва да търсим способи за мир, да сложим завършек на стрелбата. Патриархът не може да се трансформира в църковен лакей на Путин ", споделя още папа Франциск. 

Кирил е отказал да се срещне с него на 14 юни, макар че плануваният диалог не е имал нищо общо с войната в Украйна. 

" Той сподели: " Нека да го отменим, би могло да се разтълкува двусмислено ", споделя папа Франциск пред италианския вестник. 

Той споделя още, че е провел диалог с унгарския министър председател Виктор Орбан, съгласно който " руснаците имат проект и съгласно него всичко ще свърши на 9 май ". 

Папата обаче е песимистичен на фона на ескалацията в последните дни: " Аз съм черноглед, само че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да спрем войната ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР