Опитите на кандидат-премиера да търси подкрепа за правителство не постигнаха

...
Опитите на кандидат-премиера да търси подкрепа за правителство не постигнаха
Коментари Харесай

Николай Габровски изнерви ДПС с въпроса за контрола над главния прокурор

Опитите на кандидат-премиера да търси поддръжка за държавно управление не реализираха необикновен резултат

Без необикновен резултат завършиха консултациите на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Николай Габровски с парламентарните обединения, от които той търсеше политическа поддръжка за ръководено от него държавно управление. Такава непосредствено му отхвърлиха в лицето водачите на Българска социалистическа партия и Демократична България през вчерашния ден. Политическа партия и „ Възраждане “ даже не пожелаха да се срещнат с него. Лидерите на Движение за права и свободи и БВ разговаряха с кандидата, само че не поеха съответни политически задължения, написа вестник.

Днес Габровски съумя да се срещне единствено с Движение за права и свободи. Същественото от срещата беше, че кандидатът повдигна още веднъж тезата, която огласи и през вчерашния ден – че е подготвен да поеме уговорката да бъде поръчител на конституционно болшинство в Народното събрание, което да вкара в главния закон по-строг надзор върху другояче недосегаемия основен прокурор. „ Аз персонално бих се опитал да бъда посредник и по някакъв метод вероятно даже поръчител в търсене на конституционно болшинство, в случай че би трябвало да се вършат някакви дребни промени, които, несъмнено, би трябвало да бъдат напълно съответни и да подобрят контрола над активността на основния прокурор “, изясни той.

Даже това, че дефинира измененията като „ дребни “, беше задоволително, с цел да изнерви лидера на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той означи, че тематиката се употребява от мнозина като „ политическа дъвка “ и даже като средство, с цел да се „ кадрува в правосъдната власт “. Това е повтаряне на обичаната теза на Движение за права и свободи, че правосъдната промяна, предлагана от обединения като Политическа партия и Демократична България, не цели друго, с изключение на да настани различен човек на мястото на сегашния основен прокурор Иван Гешев.

Карадайъ похвали партията си, че е подготвила цялостен план за промени в Конституцията. И пренебрежително уточни: „ Тези политически групи, които го употребяват като дъвка, видяхме техните дейности – тъкмо нула, нищо... Иначе по тази тематика ние своя принос сме го дали. Ние сме го разписали черно на бяло, показали сме го пред медиите и политическите партии. Въпросът е пътят да се извърви. Дали някой желае да се извърви е друга тематика. “

Що се отнася до бъдещото държавно управление, Карадайъ акцентира: „ За да има кабинет, би трябвало да има изясненост какво ще прави този кабинет и по какъв начин ще го прави. “ И добави, че са доста значими програмата и персоналният състав. Габровски отклони тематиката за бъдещите си министри, като разкри единствено, че договаря с експерти, които нямат изявени политически пристрастия. Той даде обещание, както направи и през вчерашния ден, да показа къса стратегия. Като съществени положения в документа, към които наложително ще се придържа, изброи работата по Плана за възобновяване и резистентност, Шенген, еврозоната, както и битката с корупцията и правосъдната промяна, където влиза и щекотливият въпрос за контрола над основния прокурор.

ОТКАЗ

Водачите на Политическа партия Асен Василев и Кирил Петков също са отклонили поканата на Николай Габровски - кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС, за политически съвещания за държавно управление. Най-напред през вчерашния ден това направиха националистите от " Възраждане ". Така единствената среща, която остава на Габровски, е с управлението на Движение за права и свободи, която е планувана за 10:30 часа през днешния ден.

За отхвърли на Политическа партия да се срещне с кандидата се разбра тази заран от Facebook пост на лидера на герберските депутати Десислава Атанасова. Хората на Василев и Петков дори не си дадоха труда да оповестят обществено за решението си.

Атанасова разгласява писма, изпратени до Габровски от парламентарните групи на Политическа партия и " Възраждане ". В първото, подписано от Андрей Гюров, се показва, че срещата не може да се състои, защото Политическа партия отхвърля да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ-СДС. " Готови сме да проведем диалози с Вас в идващ стадий и да дискутираме 16-те предпочитани за нас политики в качеството Ви на министър-председател ", приключва писмото на Гюров.


В писмото на " Възраждане ", изпратено от името на партийния водач Костадин Костадинов, се споделя същото, което той съобщи на брифинг през вчерашния ден - че диалог с Габровски не може да се организира поради " фундаментални и непреодолими разлики ".

Коментарът на Десислава Атанасова на двете писма е да дефинира Политическа партия и " Възраждане " като " Коалиция Политическа партия В - Предсрочен Парламентарен Вот ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР