Опитайте си да си спомните първата раздяла, от която наистина

...
Опитайте си да си спомните първата раздяла, от която наистина
Коментари Харесай

Най-болезненият тип раздяла според науката

Опитайте си да си спомните първата разлъка, от която в действителност ви е заболяло. Помните ли, че сте си мислили, че в никакъв случай няма да превъзмогнете този миг? Болката е била нетърпима. Избягвали сте храната, а сънят рядко ви е навестявал.

Някои раздели обаче са доста по-болезнени от други.

Ново проучване, извършено от университета „ Корнел “ и оповестено в Personality and Social Psychology Bulletin разкрива, че най-тежката разлъка е онази, когато са ви зарязали поради различен човек. С други думи – така наречен „ компаративно отменяне “. Според откривателите този вид преустановяване на взаимоотношенията боли доста повече, защото ускорява чувството за изолация и все по-намаляваща принадлежност. 

Проучването е включвало 600 души, които са взели присъединяване в 4 разнообразни опита. Първият е включвал две дами, които скрито са работили с учените, както и мъж, който не е.

Ето я и забавната част. За да открият по какъв начин мъжът се е почувствал след отхвърлянето, учените са дали на една от дамите пъзел, който е трябвало да реши. Тя е имала избор – да работи с другата жена, с мъжа или сама. И постоянно е избирала или дамата, или независимата работа. Никога мъжа.

Другите опити са се провеждали в по-големи групи. В тях хората са разказвали за своите проблеми разделяния.

И двете изследвания разкриват, че хората се усещат доста по-силно отхвърлени, когато някой различен е бил избиран вместо тях. Това от своя страна демонстрира, че когато става дума за сантиментални връзки, болката ще е даже по-голяма.

Изследователите виждат също по този начин, че в случай че отхвърлените не получават отговор за повода за случилото се, те обезверено ще търсят някакво пояснение (дори и то да им донесе болка). Когато такова няма, стартират да допускат, че някой различен човек се е появил на хоризонта.

Какво поучават учените? Ако зарязвате своя сътрудник (без на хоризонта да има нов човек), кажете му го. По този метод той или тя ще се почувства малко по-добре.

А какво да вършим в случаите, когато подобен човек има? Най-добре го споменавайте колкото се може по-малко.

Източник: iflscience.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР