„Опитът за закон срещу агресията към деца и от деца

...
„Опитът за закон срещу агресията към деца и от деца
Коментари Харесай

Детски психолог: Законът срещу агресията към и от деца срещна присмех

„ Опитът за закон против експанзията към деца и от деца срещна съвсем подбив от депутатите, когато се обсъждаше на комисия. “ Това описа в „ Здравей България “ по NOVA детският психолог Иван Игов във връзка убийството на безприютен мъж във Варна от малолетни.

Деца пребиха до гибел мъж във Варна

„ Подобно ликвидиране е неясно за доста от хората. В обществените мрежи множеството го свързват с етническата принадлежност на децата. За страдание обаче има и други случаи.

„ Преди 15 години имаше сходен случай в София, тогава децата бяха от положителни фамилии, попаднали в групата на скин хед и е трябвало да покажат какво могат като мъже.Това до някъде е загуба на действителност. В един миг актуалните деца стартират да губят връзката сред положително и лошо”, обясни експертът. Той напомни и трагичната статистика за починали деца при опит да си вършат рискови селфита.

"Говорим за деца, законът е решил, че те не могат да носят цялостна отговорност. Затова и ние би трябвало да носим отговорност като общество. Това са деца, които са занемарени обществено или имат странна визия за социума. Някой би трябвало да работи с тези групи и да се погрижи за тях. Като общество нямаме задоволително сензитивност към такива неща – има огромен толеранс против това, че някой е показал принуждение против някого. " сподели Игов.

„ Вторият проблем е нападателната среда, само че експанзията може да бъде и това, което назоваваме „ студена среда “ – среда, в която децата израстват без да им бъде обърнато задоволително внимание. Една трета от фамилиите в България, когато има проблем, се оправят нападателно между тях. Децата стават очевидци на това.

„ Законът е решил, че те не могат да носят цялостна отговорност. Затова и ние би трябвало да носим отговорност като общество. Това са деца, които са занемарени обществено или имат странна визия за социума. Някой би трябвало да работи с тези групи и да се погрижи за тях. “ Призова Игов.

Той е безапелационен, че като като общество нямаме задоволително сензитивност към такива неща – има огромен толеранс против това, че някой е показал принуждение против някого.

Случаят със смъртоносния побой беше коментиран и от окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров

Деца пребиха до гибел скитник и даже снимаха това буйство. 53-годишният мъж е открит в безпомощно положение. Прокуратурата изиска непрекъснат арест за 14-годишно момче. Съучастникът му, който е на 13 години, не може да носи наказателна отговорност и е пратен в дом за малолетни нарушители. Други две момчета, които са гледали и снимали побоя, не са упрекнати за съдбовния случай.

„ Убийството е осъществено с особена свирепост и по изключително непосилен метод. То е осъществено по хулигански подбуди. Още на 16 януари е зародил спор сред мъжа и децата в пункт за събиране на вторични боклуци. На другия ден двете момчета са решили да му отмъстят, нанасяйки му побой. На 20-и те са решили, че побоят не е задоволителен и още веднъж го направили”, обясни той.

Не са открити данни за техни противообществени прояви до този миг. 14-годишното момче върви на учебно заведение, а 13-годишният – не. Предстои да бъде поискана най-тежката мярка „ задържане под стража” за по-голямото момче, което е арестувано за 72 часа.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР