Опитът за впечатляващо селфи може да има тежки последствия. Това

...
Опитът за впечатляващо селфи може да има тежки последствия. Това
Коментари Харесай

Леопардът, който ухапа момиче, пазил малките си

Опитът за впечатляващо селфи може да има тежки последици. Това потвърждава преживелица от варненския зоопарк, а създателят на рисковата фотография е тийнейджърка.

Идеята на малолетното момиче да погали леопарда и да си направи близка фотография с него приключи с няколко шева и изтръгнат нокът, само че следствията можеше да са непоправими.

Леопардът Пламена - красива хищна котка, която нормално е спокойна и отзивчива. В интервала, когато отглежда дребните си обаче нарушаването на персоналното ѝ пространство носи опасности за дръзналите да я приближат.



" Тя е много добра, само че когато роди, даже към нас, които ни познава и нормално е любвеобвилна, стартира да проявава експанзия, тъй като си пази дребните ”, сподели зооинженерът Георги Тодоров.

На " близка среща " с майката леопард обаче се осмелила тийнейджърка.

" При рутинния си обход нашият надзирател е забелязал, че младо момиче се пресяга над оградата и се пробва да бръкне в местообитанието на леопарда, с цел да си направи фотография по какъв начин допира хищниците вътре ", изясни ветеринарният доктор в зоопарка доктор Михаил Василев.



Женският леопард захапва ръката на момичето. От зоопарка припомнят, че неслучайно пред клетките на хищниците има дървена ограда, двойна мрежа, а някъде и електропастир. Момичето обаче е нарушило всички правила за сигурност, пренебрегвайки предупредителните табели.

" На всяка една осведомителна табела ние имаме с изключение на информация за съответното животно, ситуирано в местообитанието, имаме предизвестие, което гласи животните да не се хранят, да не се тормозят ненужно, да не се пипат ", сподели доктор Василев.

" По принцип безвредни животни за мен няма. От опит го знам. Човек може да бъде ухапан даже от козичка, от лама, от камила, както знаете случая в Стара Загора от пони ", напомни инж. Тодоров.



Нерядко обаче посетителите не съблюдават разпоредбите и чиновниците в зоокъта постоянно влизат в ролята на пазачи.

“За страдание има много, на които би трябвало да се прави забележка. Често имаме такива обстановки, в които би трябвало да следим към едрите хищници. Има хора, които сякаш не правят оценка заплахата, на която могат да бъдат изложени. Всички ограничения за сигурност са спазени и с цел да се случи нещо такова, значи посетителят при всички положения е направил всичко допустимо да доближи до животното вътре ”, уточни ветеринарният доктор в зоопарка.

Затова от екипа още веднъж припомнят, че даже отгледани от хора и привикнали с наличието им, хищниците не са безобидни.

Репортер: Даниела Цекова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР