Опитът за сплашване няма да постигне успех, заявяват от МВР

...
Опитът за сплашване няма да постигне успех, заявяват от МВР
Коментари Харесай

МВР: Прокуратурата се опитва да ни сплаши

Опитът за заплашване няма да реализира триумф, декларират от Министерство на вътрешните работи в позиция разпратена до медиите, в която изясняват и несъстоятелността на поръчката на прокуратурата.

Положените резолюции, представени в известието на прокуратурата, са върху докладни мемоари на оперативни служащи, а това се виждао от самите публикувани от прокуратурата документи. Там написа " инспекция по кореспонденция ".

Към датата на слагане на резолюциите няма формирано досъдебно произвеждане, а единствено инспекция. Цитираният член 15 ЗМВР се отнася за към този момент формирани досъдебни производства и работата на органи по следствието по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

В съответния случай инспекцията се прави по реда на ЗМВР, а не по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Това е полицейска инспекция, за която Министерство на вътрешните работи няма обвързване да рапортува неотложно на прокуратурата. При докладна бележка от действен служащ и съществуване на съмнение за осъществено закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи имат право да правят задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция.

Посоченото правно съображение от прокуратурата - чл.15, ал.5 ЗМВР, фактически планува, че: " Горестоящите ръководители нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието. "

Към момента на слагане и на двете резолюции от заместник- шефа на ГДНП по " Разследването " дейности по следствието не са били предприемани. Не са давани никакви инструкции за дейности по следствие или сформиране на документално мнение и не е упражнена каквато и да е друга интервенция.

От Министерство на вътрешните работи декларират също, че ще продължат да работят по документиране и доказване на осъществена незаконна активност макар многочислените формирани инспекции и досъдебни каузи против тях. " Нееднократно основният прокурор акцентира, че прокуратурата води война не против Министерство на вътрешните работи, а против престъпността, само че сходни дейности на прокуратурата остават чувството, че тя води война против органите на Министерство на вътрешните работи. "

Поредицата формирани инспекции и досъдебни производства против чиновници на Министерство на вътрешните работи при противоречиви учредения оставят горчивото чувство за саботиране при значими за страната следствия, да се обезличи работата на службите на Министерство на вътрешните работи и резултатите от тях. Такова държание обезпечава недостижимост на незаконния контингент и е рисково за сигурността на страната.

Припомняме, първият сходен случай, в който прокуратурата разгласи, че ревизира дейностите на чиновници на Министерство на вътрешните работи беше при разкриването на шпионска група от чиновници в " Арсенал ". Залавянето на групата стана през март месец 2021 г и казусът влезе в оборот на предизборната акция. Няма информация до къде е стигнало следствието, само че не е влезнало към момента в правосъдна фаза.

Прокуратурата тогава се самосезира и образува произвеждане за оповестяване на информация, която съставлява следствена секрети и е изнесена без позволение на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за информацията, която пристигна от Министерство на вътрешните работи за интервенцията.

Вторият подобен случай пристигна, когато бе оповестено, че шефът на ГДБОП е заплашвал прокурори и е претендирал от тях да отдръпват настояването за непрекъснато задържане под стража в подмяна на информация за разплитането на случая с източването на празненство по строителството на Автомагистрала " Хемус ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР