Опитът за преврат в Габон има за цел да отстрани президента Али Бонго от власт и да сложи край на 50-годишната династия

...
Водещи военни фигури в Габон обявиха в сряда, че са
Коментари Харесай

Водещи военни фигури в Габон обявиха в сряда, че са поставили президента Али Бонго Ондимба под домашен арест в опит да го отстранят от власт след 14 години. Опитът за преврат идва дни след като Бонго беше преизбран за трети път – роля, която той наследи от баща си, бившия президент Омар Бонго.

Победата на Али Бонго в третата му предизборна кампания беше обявена рано сутринта в сряда от Габонския избирателен център на фона на опасения от безредици в централноафриканската държава.

Преди да излязат резултатите, фигури от опозицията вече изразиха загриженост относно прозрачността и легитимността на изборите – обвинения, които тормозят 64-годишния Бонго, откакто за първи път се кандидатира за президент през 2009 г. 

Гласуването през 2009 г., от което Бонго се очерта като победоносен кандидат за Демократическата партия на Габон, два месеца след смъртта на баща му Омар Бонго, който основа партията. Омар Бонго управлява Габон близо 42 години, а синът му е служил при него като министър на отбраната.

На фона на обвиненията, че гласуването е фалшифицирано, икономическата столица на страната Порт-Жентил беше разтърсена от смъртоносни протести.

Когато Бонго беше преизбран седем години по-късно през 2016 г., избухнаха бурни протести и гневни тълпи подпалиха парламента на страната. Около 20 души бяха убити при безредици, които в крайна сметка бяха потушени от полицията.

Междувременно вторият президент, подкрепен от съдилищата на Габон, отхвърли докладите на наблюдатели от ЕС, че има „явна аномалия“ в изборните резултати.

„От 2016 г. няма напредък в обществените свободи в Габон. Опонентите могат да се изразяват, но знаят, че има граници“, каза журналистът и специалист по африканистика Антоан Глазер пред FRANCE 24. „Те отдавна знаят, че лесно могат да се окажат в затвора, както се случи по време на последните президентски избори .”

Семейно наследство 

Президентството на Бонго в много отношения следва модела на баща му.

Омар Бонго встъпва в длъжност през 1967 г., седем години след като Габон претендира за независимост от френското колониално управление. По време на президентството си Бонго старши беше шампион на Françafrique, система, чрез която Франция поддържаше сфера на влияние в Африка на юг от Сахара, като същевременно дава гаранции за сигурност на ветерани африкански лидери.

Посред обществен натиск и социални вълнения през 1990 г. Бонго въвежда многопартийна система в Габон, но въпреки това печели три избора от 1993-2005 г., всички от които са оспорвани или последвани от насилие.

По време на президентството си Бонго старши имаше репутацията на клептократ – един от най-богатите хора в света, със състояние, откраднато от петролните богатства на Габон.

По отношение на БВП на глава от населението, Габон е една от най-богатите страни в Африка и петролът представлява 60 процента от приходите на страната, но една трета от населението все още живее под прага на бедността от 5,50 долара на ден, според Световната банка.

Твърди се, че покойният президент е прибрал милиони в присвоени средства според американски и френски разследвания.

Обвиненията в корупция се предават от баща на син. Разследването Pandora Papers през 2021 г. установи, че Али Бонго има връзки със секретни офшорни организации в международни данъчни убежища.

Френските следователи през 2022 г. обвиниха четирима от братята и сестрите на Бонго в присвояване и корупция и смятат, че и Омар, и Али Бонго съзнателно са се облагодетелствали от придобита чрез измама империя за недвижими имоти на стойност най-малко 85 милиона евро.

Разстояние от Франция

Като президент Бонго младши също остави своя отпечатък, особено на международната сцена.

Габон вече е признат за екологичен лидер благодарение на успешните усилия за опазване на своите тропически гори и възстановяване на популациите на диви слонове.

Дъждовните гори на „зелените бели дробове“ на Земята заемат централно място в разговорите в Габон

Президентството на Али Бонго също беше белязано от отдалечаване от Франция. Когато за първи път дойде на власт през 2009 г., Бонго отзова посланика на Габон в Париж, след като премиерът на Франция изглежда постави под въпрос легитимността на избора му.

„Али Бонго никога не е спирал да се дистанцира от Париж“, каза Глейзър. „Любимата му столица е Лондон и той поддържа много добри отношения с американците, с Китай, а също и с мюсюлманските страни, включително Мароко. В постколониалния период, ако има една [африканска] държава, която наистина е станала глобална, това е Габон.“

Но Франция продължава да има сложни отношения със своята богата на петрол бивша колония. По-рано тази година, когато френският президент Еманюел Макрон отиде на африканска обиколка в четири държави, Габон беше първата му спирка.

Докато Макрон заяви, „Нашият интерес е преди всичко демокрацията“, както и икономическите партньорства, посещението му беше възприето от много габонци ​​като даване на политически тласък на Бонго в навечерието на президентските избори през август.

Вкопчване във властта 

Сега Габон се управлява от едно и също семейство повече от 55 от 63-те си години от независимостта от Франция през 1960 г. Много жители са познавали живота само под семейството на Бонго.  

„Това е семейство, което знае как да се вкопчим във властта", каза Глейзър. 

Превратът от сряда е вторият, с който се сблъсква Али Бонго по време на неговото президентство.  

По време на втория си мандат Бонго получи инсулт през 2018 г., който го остави извън строя за 10 месеца. Той прекара периода на възстановяване в Мароко.  

Докато той беше извън страната, габонските сили за сигурност осуетиха опит за преврат през януари 2019 г., по време на който малка група заговорници превзеха държавното радио и призоваха народа на Габон да се „вдигне“ срещу 50-годишното управление на семейство Бонго.

Заговорниците бяха заловени от силите за сигурност часове по-късно и двама от аматьорската група, които нямаха малка военна подкрепа, бяха убити.

„Въпреки цялата си липса на подготвеност, опитът за превземане носеше политическо послание, което подчертава дълбокото безпокойство на народа на Габон“, изследователят Амаду Ба, член на Африканската група в Института за европейски перспективи и сигурност (IPSE) в Париж каза пред FRANCE 24.  

Неуспешният преврат беше последван от обречен опит на началника на кабинета на Бонго, Брис Лакрюш Алиханга, да свали болния президент от власт. Laccruche Alihanga беше отстранен на позиция в министерство, в която нямаше никакви правомощия, преди да бъде напълно изгонен от правителството и в крайна сметка арестуван през декември 2019 г. по обвинения в корупция.

Бонго излезе от възстановяването си физически отслабен. Във видеоклиповете говорът му беше неясен и дясната страна на тялото му изглеждаше частично парализирана. Но властта му, макар и разклатена, остана непокътната.

(С AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР