Опитът от специалната операция на Русия в Украйна показа нарастващата

...
Опитът от специалната операция на Русия в Украйна показа нарастващата
Коментари Харесай

Военната логистика на Русия ще получи безпилотна поддръжка

Опитът от специфичната интервенция на Русия в Украйна сподели възходящата роля на БПЛА във военните спорове. В същото време безпилотните и апарати са способни да вземат решение освен ударни и разследващи задания, само че и логистични. За задачата в Русия е създаден транспортен дрон, чийто обхват на деяние доближава 600 км. Каква е особеността на тази разработка и при какви условия производството на такива БПЛА може да стане всеобщо?

Русия създаде транспортен дрон ТРАМП (транспортна авиационна многофункционална платформа), който е в положение да трансферира до 250 кг товари на разстояние над 600 километра. Според източник от военно-промишления комплекс ТРАМП е дрон от авиационен вид и ще може да извършва задания, рискови за пилотираните летателни апарати.

Дронът може да лети на височина до три хиляди метра със скорост 195 км/ч. Благодарение на огромното товарно поделение е допустимо да се натовари повсеместен товар в него и да се пусне с парашут без кацане. Отличителна линия на този модел е неговият модулен дизайн. Това разрешава политане и кацане на къси, неприятно готови площадки, както и да се правят поправки за малко време - да се подмени крило, мотор и колесник.

Дронът ще става освен за военни цели, само че и за цивилен цели - при наблюдаване на обширни региони. Може да се употребява в селското стопанство след инсталиране на пръскачки за торове в товарното отделение; там могат да се инсталират радарно, оптично, картографско и друго особено съоръжение.

Успоредно с това предходната есен стана известно за основаването в Русия на въздушно транспортно средство за транспорт на хора и товари в зоната на военни дейности. Разработката би трябвало да бъде лесна за поддръжка и ремонт. Нейната концепция е сходно устройство благодарение на задвижващи елементи да се издига над повърхността и да се движи по терена.

Подобни планове се извършват в разнообразни армии по света, в това число израелската и американската. Пентагонът стартира да употребява най-новия превоз за транспорт на военни запаси по време на акцията в Афганистан. За американците това беше нужна мярка - камиони, пренасящи муниции и здравно съоръжение сред отдалечени постове, постоянно бяха атакувани, взривявани от мини, което застрашаваше логистичните интервенции.

През 2018 година китайската компания „ Сечуан Тенген “ разгласи създаването на дрон с потребен потенциал от 20 тона и обсег на полета до 7500 километра. Калифорнийската компания „ Натилус “ през последните няколко години създава и тества сходен дрон с товароподемност 90 тона.

В експертната общественост транспортните задания се назовават една от най-перспективните области за потребление на дронове. „ В най-голяма степен тук могат да се търсят устройства, способни да изхвърчат и кацат във отвесен режим, като хеликоптери и хибриди “, споделя Денис Федутинов, специалист в региона на безпилотните летателни апарати.

Според него има ниша и за дроновете от авиационен вид поради опцията за дълги полети на огромни дистанции. „ На процедура те могат да се употребяват за превозване на артикули посредством летища или с кацане “, изясни източникът.

За цивилен задания мотивацията за потреблението на новата технология е по-евтината (в съпоставяне с пилотираните самолети) доставка на търговски товари, както и по-голямата успеваемост на доставката. Ако приказваме за военни задания, тогава такива устройства могат да се употребяват за доставка на муниции, хранителни запаси и медикаменти до отдалечени бойни елементи в обстановки, когато обичайна логистика е невъзможна или усложнена от рисковете от загуба на самолета.

Доставка освен на артикули, само че и на хора

Руските компании имат перспективни разработки освен на летящи, само че и на наземни дронове. И тук, с изключение на доставката на муниции и храна, транспортните чиновници в бъдеще ще могат и бързо да изтеглят ранените, споделя Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания (ЦЦЕМИ) на Националния проучвателен университет. Тези машини би трябвало да са доста лесни за поддръжка, да се създават всеобщо, да са оборудвани с налични в комерсиалната мрежа съставни елементи и да остават евтини за произвеждане.

„ Идеята не е нова: преди Втората международна война французите се пробваха да основат сходна специфична фронтова машина в пилотирана версия, произвеждайки хиляди невъоръжени танкети „ Рено “. Такъв превоз е в положение да обезпечи устойчиво доставяне при висока опасност от артилерия на съперника “, отбелязва специалистът.

На собствен ред военният специалист Борис Рожин напомни, че в Русия се създават противоминни дронове, безпилотни бойни машини на пехотата, танкове и транспортни средства за доставка на муниции и хранителни запаси. „ Вече има сполучлива атакуваща версия на „ Уран “, която беше тествана от Сирия. Масовото произвеждане на тези устройства обаче към момента не е открито, защото не всички „ детски заболявания “ на машината са отстранени “, продължи той.

Експертът изрази убеденост, че транспортният бранш би трябвало да се развива с по-голяма активност – има потребност освен от дронове, а от станции за тяхното зареждане и поддръжка. „ На последното армейско ревю бяха показани разнообразни прототипи, в това число машина, която може да се движи в армейски колони и да пуска разнообразни типове дронове с опция за връщането им в базата “, напомни той.

За най-ефективно Рожин счита основаването на мобилни комплекси за обслужване на разнообразни типове дронове. „ Това може да е платформа, която е в положение да изстреля няколко дрона едновременно, като в това време друга партида устройства се връща към нея и става за зареждане “, споделя Рожин. „ Освен това на втората фронтова линия би трябвало да се основат станции за презареждане на дронове от всички типове, работилници и маячни станции. Необходимо е също по този начин да се планува опция за печатане на крепежни детайли за друго съоръжение на триизмерни принтери.

„ Проблемът е, че на този стадий в някои сегменти или въобще нямаме лично произвеждане, или не е задоволително. Армията се нуждае от серийно произвеждане. Съответно са нужни повече поточни линии. Това от своя страна изисква увеличение на броя на експертите, които биха могли да бъдат заети в предприятията “, обръща внимание специалистът.

Според него в основаването на безпилотни апарати ще се включат главните държавни реализатори – „ Ростех “, „ Калашников “, „ Кронщат “, само че " тук е належащо да се стремим към избран баланс сред частния и публичния бранш ". „ Властите биха могли да отстранен редица бюрократични бариери, като опростят достъпа до държавни поръчки за защита за частни компании, които се занимават с пробни дронове. Това ще сътвори конкурентна среда за създаване на устройствата, които са нужни през днешния ден “, допусна военният специалист.

„ Като цяло би трябвало да използваме всички налични съставни елементи и цели вносни устройства - главното е да наситим армията с тях. Залагането на висока степен на локализация като наложително изискване беше една от главните аргументи за нашето закъснение в оборудването на армията с това съоръжение “, споделя Василий Кашин.

„ Всеки дрон е консуматив. И паралелно с „ запушването на пропуските “ в нашето съоръжение е належащо бързо да се осъществят стратегии за разрастване на всеобщо произвеждане на това съоръжение в Русия. В същото време СВО демонстрира, че масовостта и ниската цена са доста по-важни от неповторимите тактико-технически характерности ”, акцентира специалистът.

„ Имаме потребност и от държавна поддръжка за потреблението на цивилен дронове локално произвеждане в страната. Например китайският триумф в създаването на военни безпилотни апарати се основава на обстоятелството, че Китай управлява 70% от целия международен пазар на леки цивилен БПЛА, които се създават и създават от 1200 компании “, дава образец събеседникът.

„ Специално внимание би трябвало да се обърне на образованието на оператори на дронове. В този случай е належащо да се надгради насъбраният опит на СВО. Въпреки това, идващите спорове може да са изцяло разнообразни. Така че би трябвало систематично да учим трендовете в развиването на тази технология в света и да осмисляме този опит “, упорства Кашин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР