Опитът на властите в Барселона да организират референдум за независимост

...
Опитът на властите в Барселона да организират референдум за независимост
Коментари Харесай

Колко важна е и с колко автономия разполага недоволна Каталуня

Опитът на управляващите в Барселона да провеждат референдум за самостоятелност стана мотив нееднократно да се цитира, че в Каталуня съставлява 19% от стопанската система на Испания. Но какво по-точно се крие зад това и какъв брой самостоятелна е испанската провинция в управляването на ресурсите си и свободата да изявява културната си дентичност.

А по какъв начин се съпоставят пълномощията на Каталуня в Испания с тези на Шотландия, Фландрия или Квебек?

Каталуня заема територия от 32 114 кв. км - по-малка от една трета от тази на България, само че население от 7.45 млн. души (приблизително колкото българското и 16% от испанското) основава стопанска система за 215.6 милиарда евро - по-голяма от тези на множеството страни в еврозоната.

Брутен вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията е 28 590 евро (в България е 6754 евро през 2016г. и това не е най-високият индикатор в Испания. Районът, в който е столицата Мадрид води с 32 723 евро на глава от популацията, само че и в самостоятелната Страна на баските се падат по 31 805 евро на човек.

Безработицата по публични данни е 13.2% - не е ниска, само че въпреки всичко по-добре от междинните 17.2% за цялата страна. Неравенството в Каталуня не е толкоз изразено и като цяло тук се живее релативно по-добре, в сравнение с в други елементи на страната.

От Каталуня идва експорт за 65.2 милиарда евро годишно или много над една четвърт (29.2%) от целия испански износ.

Преките задгранични вложения възлизат на към 37 милиарда евро или още веднъж над една четвърт (25.6%) от всички непознати вложения в Испания.

Една четвърт (23.8%) е и делът на задграничните туристи, идващи в провинцията, най-много поради Барселона.Когато стане дума за ръководството на тези запаси, Каталуня разполага с самостоятелни права върху елементи от налозите. Половината от Данък добавена стойност и налога върху приходите остават в провинцията, а държавното управление в Мадрид взема решение по какъв начин да се харчи останалата част. Централното държавно управление прибира и корпоративните налози.

Барселона получава 58% от няколко други налога, в това число от акцизите върху тютюневите произведения и горивата, създадени на територията на Каталуня.

Данъчните служби събират също някои налози върху активите, наследството, хазарта и превоза и самостоятелното държавно управление има цялостна независимост да взема решение по какъв начин да употребява тези доходи.

Властите, обаче, недоволствот от метода, по който се преразпределят събраните налози и такси. Според данни на финансовото министерство в Мадрид всяка година за централната власт отиват към 10 милиарда евро повече, в сравнение с тя връща в провинцията. Това са към 5% от районната стопанска система.

В интернационален проект самостоятелната администрация има свои представителства в няколко страни, в това число в Брюксел, Лондон и Вашингтон.

Правителството на Каталуня разполага с необятни права върху образованието, опазването на здравето, сигурността, културата, градоустрийството и околната среда.

Провинцията разполага и със лична полиция - Mossos d`Esquadra. Централната власт в Мадрид дава отговор за външната политика, защитата, имиграционната и главните насоки на икономическата политика.
Значителна част от недоволството през днешния ден идва от идентичността и националната горделивост на каталунците. Районът става част от Испания през XV век и през днешния ден е една от 17-те самостоятелни области според политическата система, основана след гибелта на диктатора Франсиско Франко през 1975г. Каталуня има личен президент, парламент и държавно управление.

Каталунският има еднакъв статут като испанския в формалната връзка.

Каталуня има собствен байрак и химн.

ШОТЛАНДИЯ
Шотландия, която е друга част от огромна страна в Европа, поискала самостоятелност, е част от Англия от 1707г. паралелно със съставните елементи на Обединеното кралство - Англия, Уелс и Северна Ирландия. Неуспешният за последователите на независимостта референдум от 2014г. докара до увеличени права на шотландците над налозите - могат да основават лични такива, стига да продължат да заделят за Лондон половината налога върху приходите.

От 2017г. управляващите в Единбург могат да дефинират ставките и категориите на подоходния налог, а половината от приходите от Данък добавена стойност остават разполагаем на шотландското държавно управление. Останалот офинансиране идва от английския бюджет по формула, съобразена с измененията в популацията. Като цяло, при 8% от английското население от 66 милиона души, Шотландия е чист адресат на средства от централния бюджет.

В чужбина - с изключение на правото на личен народен тим по футбол - Шотландия има свои представителства в Брюксел, Вашингтон, Тронто и Пекин. Шотландската организация за развиване на търговията и вложенията разполага също с близо 40 офиса в към 20 страни.

Решенията на шотландския парламент (Холируд), основан през 1999г., обгръщат земеделието, опазването на здравето, образованието, превоза, местнот осамоуправление, обществените действия, жилищното настаняване, туризма и икономическото развите, спорта и изкуствата. Въпроси като защита, външна политика и имиграция се вземат решение от Народното събрание в Лондон.

ФЛАНДРИЯ

След като през 1830г. става самостоятелна от Холандия, страната Белгия е изправена скоро пред претенции за тъждество от популацията, говорещо холандски в страна, доминирана от френски говорещите поданици на юга. След Втората международна война настойчивите претенции на нарасналите се като брой и станали по-богати фламандци водят до 6 промени в Конституцията. Така се стлига до положение, в което в кралството Фландрия и Валония се обособяват като територии със мощна автономност в комплицирана федерална конструкция.

Повечето налози се дефинират на федерално равнище, а районите имат известни права да дефинират ставките за налозите върху колите и парцелите. Като цяло, Фландрия със своите към 6 милиона поданици в 11-милионна Белгия е чист вносител във федералния бюджет.

Локалните държавни управления дават отговор за външната търговия и имат обособени задгранимни гърговски представителства. Валония, да вземем за пример, съвсем провали предходната година СЕТА - комерсиалното съглашение на Европейски Съюз с Канада. Фландрия има свои офиси в няколко страни от Европа, както и в Ню Йорк и Претория.

Фландрия и Валония имат права върху политиките в разнообразни области като обучение, опазване на здравето и земеделие.

КВЕБЕК

Френски говорещите канадци в преобладаващо англоговоряща Канада са 8.2 милиона от общо 36 милиона души. Събрани са най-вече в Квебек - една от десетте провинции във федералната страна. Референдумите за обособяване през 1980г. и 1995г. завършваха с решение да останат в границите на Канада. През 2006г. канадският парламент призна кебекарите за " нация ".

Всички канадски провинции имат право да дефинират локални данъи и получават федерални преводи към бюджета. Властите могат да одобряват закони, засягащи локални въпроси, само че остават обвързани с федералните регулации.

Кебек има представителства в Съединени американски щати, Латинска Америка, Азия, Европа и Африка. Првинцията има право и на самостоятелно участие в някои интернационалните организации като ЮНЕСКО.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР