Опитът на френския президент Еманюел Макрон да изпрати войски в

...
Опитът на френския президент Еманюел Макрон да изпрати войски в
Коментари Харесай

Френските войници в Украйна няма да са на фронтовата линия

Опитът на френския президент Еманюел Макрон да изпрати войски в Украйна към момента може да е първото домино от формалното военно наличие на НАТО в раздраната от война страна, написа Newsweek, цитира Българска телеграфна агенция и Факти.

Никола Тензер, старши помощник в Центъра за разбор на европейската политика и създател на Notre Guerre, споделя, че обратът на Макрон е " доста откровен “.

" Според мен той сподели доста ясно, че не може да има повече червени линии. Вече няма безусловно никакви табута ", добави Тензер.

Иван Ступак, някогашен офицер от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а в този момент консултант в комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на украинския парламент, споделя, че не чака наличието на френски войски на фронта.

" Абсолютно съм сигурен, че френските бойци, в случай че бъдат ситуирани, няма да вземат участие във военни дейности “, изясни той. По-скоро френските войски биха могли да бъдат ситуирани в напрегнати гранични региони с Беларус и Приднестровието.

" Френските бойци биха били доста потребни като граничари. В този случай украинският общоприет щаб може да освободи избран брой украински военни от граничната линия и да ги трансферира на фронтовата линия, както и част от оборудването ", съобщи Ступак.

Ступак има вяра, че френските войски, ситуирани в страната, ще могат да придобият по този начин нужния опит.

" Сега френските бойци нямат боен опит, имам поради същински опит в актуалната война “, уточни той. " Но до този миг те ще имат опит с същински окопи, с същински дронове над главите им, същински минни полета, същински железни таралежи, бодлива тел и по този начин нататък “.

Екипите за ремонт на оръжия, експертните консултанти и различен логистичен поддържащ личен състав ще бъдат добре пристигнали, добави Ступак.

" Наистина имаме потребност от експерти в тези области “, съобщи той. Но задачите за образование ще бъдат по-малко скъпи, твърди Ступак. " На какво бихте могли да научите украинските бойци, които се бият повече от две години? “

Разполагането на френски или други съюзнически войски на НАТО по фронтовата линия може да докара до директна борба с съветските сили.

Дори в основни градове покрай фронтовата линия, като Харков, Днепър, Запорожие, Херсон и Одеса, опасността от съветски артилерийски и ракетни офанзиви остава непрекъсната.

Рискът, допусна Ступак, не би си коствал. " Представете си, че няколко френски бойци са починали “, споделя той. " Какво следва? Ще разгласи ли френският президент война на Русия? Не. Ще задействат ли член 5? Не. Ще изпрати ли президентът Макрон нова група френски бойци, с цел да заменят убитите? Не.

Разполагането на френски войски обаче може да сътвори казус и да улесни други страни да последват образеца. " Това може да е първото домино “, убеден е Ступак.

Всяка френска военна група би могла също по този начин да обезпечи прикритие за разполагането на офицери от разузнаването и специфични елементи с по-малък риск.

" Нямате потребност от няколкостотин офицери от разузнаването “, споделя Ступак. " Дузина е повече от задоволително “.

Тензер съобщи, че Париж надали ще работи самичък.

" Трябва да има четири, пет или шест други страни, които имат същата задача “, счита той.

Настоящите най-вероятни претенденти биха включвали балтийските страни, Полша, Чешката република и евентуално някои северни страни.

Тензер предложи пет разновидността.

Първият ще извършва помощни и консултантски функционалности.

Вторият ще бъде публична задача за подкрепяне на идентифицирането на цели за британско-френските крилати ракети Storm Shadow/SCALP и обезпечаване на поддръжка на основно военно съоръжение, в това число западни изтребители, които се чака да дойдат тази година.

Третият ще бъде по-рисков. " Ако неотложно не включим Украйна в НАТО, тогава може да имаме НАТО в Украйна “, сподели той.

" Ако имаме някои войски на НАТО в Украйна, това ще бъде метод за въздържане на Русия.

Защото, несъмнено, Русия няма да поеме риска да удари войските на НАТО, тъй като тогава, от всички страни, тези войски могат да задействат член 5 от Договора на НАТО, и той сигурно ще бъде прекомерно рисков за Русия “.

" Разбира се, тези войски ще дойдат със лични противоракетни щитове “, продължи Тензер. " Това също ще бъде доста потребно за украинския народ.

Френските войски и войските на НАТО могат да бъдат призовани да оказват помощ в настъпателни интервенции, само че без да са на линията на прикосновение.

Войските могат да употребяват " ракетни системи - изстрелвани от земята, от морето или от въздуха от изтребители - без никаква борба на бойното поле, с ботуши на земята ", прибавя Тензер.

" Бихме могли да предоставим повече помощ на украинците в задълбочаването на боевете и нанасянето на удари по съветските сили “.

Петият и финален вид - който Тензер споделя, че " сигурно не е това, което Макрон има поради в този миг и сигурно не е задоволително сега " - е непосредствено присъединяване в боевете
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР