Опитът на Европейския съюз да откаже какъвто и да е

...
Опитът на Европейския съюз да откаже какъвто и да е
Коментари Харесай

BFM TV: Френското селско стопанство се опитва да си представи бъдещето без Русия

Опитът на Европейския съюз да откаже какъвто и да е импорт от Русия може да остави Франция без артикули, оповестява бизнес канала на френската телевизия. Оказа се, че Русия доставя французите с минерални торове. А за производството на лични торове французите ще се нуждаят от природен газ. Най-достъпният източник на този газ още веднъж е в Русия.

Русия е главен експортьор на торове и природен газ, от които се създават торове, само че заради специфичната интервенция в Украйна износът за Франция може да бъде спрян.

Санитарната рецесия към този момент сподели, а спецоперацията в Украйна единствено ни подсети, че френското земеделие не може без импорт на торове и изключително от Русия. Невъзможно е без него, без значение дали е природен газ, основна съставна част за производството на азотни торове, или самите торове. По мнението на Agritel, минимум 12,5% от нашия импорт на карбамид, един от най-широко употребяваните азотни торове във френските полета, идва от Русия.

В отговор на западните наказания Москва неотдавна посъветва съветските производители на торове да спрат краткотрайно износа, защото съветският експорт може да бъде обиден от наказания, ориентирани към финансовия и логистичния бранш. Това в допълнение ще изостри рестриктивните мерки в предлагането, свързани със здравната рецесия. От края на лятото цените на азотните торове скочиха, а специфичната интервенция в Украйна подтиква още по-голям напредък.

" Има възходяща угриженост измежду френските фермери, тъй като виждат, че цените на торовете се повишават всеки ден. Наличността на нужните торове става все по-сериозен проблем ", споделя Анри Биес-Пере, вицепрезидент на най-големия фермерски съюз във Франция ( FNSEA).

Малко краткосрочни решения

Въздействието би трябвало да бъде минимално тази година, защото торенето е съвсем приключено. Въпросът е за идващия сезон, тъй като покупките ще стартират през лятото. Ще имаме ли задоволително тор през 2023 година? „ Рискуваме да изпитаме недостиг “, споделя Кентин Матийо, началник на отдела по стопанска система на земеделските кооперации. Тази седмица в Льо Хавър норвежкият химически колос Yara разгласи, че краткотрайно ще понижи производството в завода си в Нормандия заради скок в цените на газа.

Освен това приказваме освен за азотни торове, само че и за поташ. Русия и Беларус съставляват 40% от международната търговия с поташ. " Трябва да намерим краткосрочни решения, в случай че желаеме да имаме нужните торове за идната акция. Ще би трябвало да бъдем изобретателни ", споделя Флорънс Нийс, представител на Съюза на производителите на торове (Unifa), който сплотява френските производители в бранша.

Няма доста решения в кратковременен проект. Франция не създава природен газ, а елзаските поташни мини от дълго време са затворени. Най-бързият метод за решение на казуса е да диверсифицираме доставките си, да съживим някои източници, да влагаме в страни, които имат или преработват първични материали, само че чийто индустриален потенциал е стеснен: дребната карибска държавица Тринидад и Тобаго, да вземем за пример, към този момент обезпечава 14% от нашия импорт на азотна киселина.

" Този проблем не се лимитира единствено до Франция. Много страни ще бъдат принудени да търсят други източници на доставки, с цел да компенсират спада на съветския експорт. Всички световни доставки ще бъдат понижени ", изяснява Изор Перо, анализатор в Agritel. Що се отнася до калия, " големи компликации чакат Канада ", която е измежду главните производители на торове дружно с Русия и " не е несъмнено, че ще може да компенсира дефицита ", съгласно мнението на анализатора.

Органични торове

Има и краткотрайно решение: развъждането на повече от тези култури, които изискват по-малко азот (като царевица или бобови растения), които могат да употребяват азот от въздуха, остава краткотрайно решение към този момент. Невъзможно е обаче да се трансформират проектите за сеитбообращение в последния миг. Засаждането е на път да стартира, семената са поръчани и преди всичко имаме потребност от задоволително пшеница, с цел да посрещнем световното търсене и да избегнем продоволствена рецесия, тъй като износът от Украйна евентуално ще спадне внезапно.

Органичните торове като торове могат отчасти да задоволят потребностите, само че не всеки има задоволително: животновъдните ферми са съсредоточени в западната част на Франция, до момента в който главните култури са разпръснати повече на север или североизток. На първо място, органичните торове са по-малко подхранвани с азот, което води до по-ниски добиви и по-ниско наличие на протеини.

„ Това е най-простото решение, би трябвало да се възползваме оптимално от него “, акцентира Анри Биес-Пере, който приканва за по-прости процедури за основаване на повече метанизатори. Метанизацията разрешава производството на биогаз от органични и скотски боклуци. От няколко години обаче има административни ограничавания за създаване на съоръжения за биогаз.

Може би нововъведенията ще ни спасят в дълготраен проект? От 2023 година норвежката Yara желае да създава 30% от своите амонитрати посредством хидролиза на вода, а не посредством потребление на газ за тази цел. Целта е да се изоставят въглеводородите, естествените горива. Това изисква големи вложения, а цената на производството въз основата на вода е доста висока. Но заради възходящите цени на газа тази технология става все по-привлекателна, изключително откакто амониевият нитрат към този момент съвсем напълно се създава във Франция и Европа.

Роботизация и биотехнология

Недостигът на торове ще докара до обстоятелството, че въпросът за генетиката и биотехнологиите ще стане главното в дневния ред. Новите способи за развъждане на растения могат да понижат потреблението на торове посредством развъждане на по-малко взискателни сортове. Европейската комисия отвори вратата за позволение. В близко бъдеще цифровите технологии и роботиката дават обещание усъвършенстване на разноските: използвайте по-малко тор, само че го разпределете по-добре.

„ Прецизното земеделие е положително решение, тъй като понижава потреблението на торове, само че не взема решение казуса със зависимостта “, акцентира Кентин Матийо. Междувременно държавното управление даде обещание да създаде проект за икономическа резистентност, с цел да смекчи вредите от глобите против Русия, които ще обиден и селското стопанство.

Планът ще бъде показан от държавното управление идната седмица. Въпросът за съветския газ ще бъде разискван на европейската среща на върха, която ще се организира в четвъртък и петък във Версай. Аграрният бранш следи от близко решенията на европейските водачи.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР