Опитът на държави от ЕС, където има таван на цените

...
Опитът на държави от ЕС, където има таван на цените
Коментари Харесай

Опитът на Европа: Контролът на цените води до намаляване на грамажа и качеството на храните

Опитът на страни от Европейски Съюз, където има таван на цените или някакъв различен ценови надзор, сподели, че общата инфлация не е спаднала. Това съобщи в изявление за доцент Щерьо Ножаров, учител по икономическа политика и макроикономика, магистър по финанси и магистър по право. За образец той даде Унгария и Испания. Припомняме, че преди дни стана ясно, че българското държавно управление обмисля слагането на " таван " на надценките за съществени хранителни артикули, като евентуално това ще е краткотрайна мярка

" Там, където са въведени такива модели, обаче се случи нещо друго - намалял е грамажът и качеството на обследваните артикули. Заместени са съставки с техни по-евтини други възможности. Защото за продавачите и производителите това е единственият вид, по който могат да реагират бързо на обстановката ", сподели доцент Щерьо Ножаров.
 Правителството обмисля „ таван “ на надценките на главните храни
Правителството обмисля „ таван “ на надценките на главните храни

Това заяви вицепремиерът Христо Алексиев

Според него що се отнася до самия надзор на цените и на надценките, у нас това е съвсем неосъществим развой, защото страната няма подобен потенциал.

" Защото, даже говорейки за така наречен " дребна потребителска кошница ", там влизат не просто артикули, а групи артикули. Да вземем да вземем за пример кашкавала ​- има артикули с друга масленост, настрана от това - с друг генезис ​- крави или овчи кашкавал, има с друг интервал на зреене. Държавата има ли потенциал да управлява подобен подбор от стотици типове? Но даже и в идеалния случай да има потенциал и да го направи, това незабавно ще повлияе върху качеството на храните, както към този момент споделих. Печеливши няма да има ", безапелационен бе той.

Според специалиста цените на храните ще паднат след два месеца, когато на пазара излезе сезонната българска продукция.
 Франция се пробва да постави таван на цените на 50 потребителски артикули
Франция се пробва да постави таван на цените на 50 потребителски артикули

Някои от огромните вериги се опълчват на мярката

" Това е естественият цикъл на стопанската система ", добави той. Според него повишеният надзор е хубаво нещо и в случай че той докара до ограничение на сивия бизнес, изрядните компании може единствено да ръкопляскат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР