Опит за източване на 150 000 лева от фондовете на

...
Опит за източване на 150 000 лева от фондовете на
Коментари Харесай

Мними земеделци опитали да източат 150 000 лева от фондовете на ДОО

Опит за източване на 150 000 лв. от фондовете на Държавното публично обезпечаване беше осуетен от чиновници на НОИ-Хасково.

През 2019 година 71 души, трайно живеещи в прилежащи страни, подали документи за погашение на болничен посредством пълномощници. Декларирали пред институциите,че се обезпечават като аграрни стопани. Справка в Министерство на вътрешните работи посочила, че хората всъшност влизали в България единствено, с цел да разкрият банкови сметки и да упълномощят хората, които ще ги съставляват пред институциите, заяви 24 часа.

19 от мнимите земеделци получили над 60 хиляди лв. от ДОО, само че Национален осигурителен институт си върнали непозволено получените средства. На останалите 52-ма е отказано погашение на компенсацията.

От Национален осигурителен институт разкриват и друга скица за източване на средства от ДОО. Пак в Хасковско доста хора се записали като аграрни стопани, с цел да получават майчинство. Оказало се обаче, че отглеждат единствено по няколко кокошки и плодове и зеленчуци за лична консумация.

През 2020 година година са подадени 118 сигнала. Проверките посочили, че 96 души не дават отговор на условията за аграрни стопани. Те не са получили обезщетение от ДОО. В интервала 2021 година - 2023 година сигналите и нарушителите понижават.

Зачестяват и опитите за ранно пенсиониране с подправен стаж, оповестяват от Българска национална телевизия. 

Жена, която по трудов контракт работи като продавачка в Димитровград по 8 часа, декларирала пред НОИ-Хасково, че има втори трудов контракт във Велико Търново. Според него тя работела като каналджия при изискванията на второкласен труд.

Случаят е предаден на прокуратурата във Велико Търново. Имало и семейство, което желало да се пенсионира при изискванията на второкласен труд, само че от Национален осигурителен институт разкрили, че документите за стажа им са фиктивни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР