Опит за хакерската атака в първия ден на националното преброяване.

...
Опит за хакерската атака в първия ден на националното преброяване.
Коментари Харесай

Фалстарт на електронното преброяване: Има ли риск за личните ни данни?

Опит за хакерската офанзива в първия ден на националното броене. Сайтът се претрупа и поради многото искащи да се преброят електронно още в първите часове.

Има ли риск за данните ни?

Опитът за хакерската офанзива стана няколко часа след старта. За нея оповестиха на брифинга от Националния статистически институт, с който публично сложиха начало на акцията. От Национален статистически институт увериха, че данните на хората са предпазени, а адресите, от които са атакувани сървърите на Института са блокирани съвсем незабавно. От Електронно ръководство обявиха за bTV, че не е засичана хакерска офанзива в техните системи и единствените проблеми е с претоварване. Пред какви компликации обаче се изправиха първите преброили се?

Политологът Георги Киряков се опитал да се преброи. Оказало се мъчно, тъй като едни път системата го изхвърлила. Пробвал повторно – сполучливо.

„ Аз се тормозя от това какво може да се случи в този момент и от Национален статистически институт да изтекат данни като се има поради какво се случи с Национална агенция за приходите “, споделя Киряков.

От Националната статистика увериха, че данните ни са в сигурност, а задачата на хакерите е да затруднят работата на системата, а не да извлекат информация.

Зрители на bTV съобщаваха през целия ден и че системата блокира, а от Национален статистически институт го обясниха с огромния интерес. Ресорният вицепремиер Атанас Пеканов, който се преброи сполучливо, прикани да оказваме помощ на тези, които не могат.

А Георги Киряков ще резервира правото си да не отговоря на някои от въпросите. Притесненията му са, че може информацията да бъде употребена за продуктова или политическа реклама

Електронното броене стартира в среднощ. Първата регистрация е била направена още в първите минути, а до обед са се преброили 14 177 души.

Около 20 минути лишава попълването на анкетата, когато системата работи изрядно.

От Национален статистически институт обясниха, че точно огромния интерес в първите часове на преброяването е довел до забавянето. Имаме още 10 дни, с цел да се преброим електронно.

Системата ще работи до 17 ти септември, а от 18 септември до 3 октомври към този момент можем да го създадем като отговаряме на въпроси на анкетьори.

Сред въпросите, на които би трябвало да отговаряме е какъв е типа на постройката, в която живеем, има ли баня и тоалетна в жилището, дали сме притежатели на автомобил, велосипед, имаме ли бойлер или климатик.

Данните, които попълняме за себе си са предпазени, увериха от Националния статистически институт.
Оттам се надяват близо 70% от хората да се преброят електронно, а санкцията, в случай че не се включим, е 160 лева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР