Опиоидната епидемия в САЩ е започнала с прекомерното предписване на

...
Опиоидната епидемия в САЩ е започнала с прекомерното предписване на
Коментари Харесай

Пътят на фентанила: Oпиоидната криза в САЩ

Опиоидната зараза в Съединени американски щати е почнала с несъразмерното определяне на болкоуспокояващи през 90-те години на ХХ век, само че през последните години се е засилила заради притока на на ниска цена хероин, фентанил и други синтетични опиоиди, доставяни от задгранични наркокартели. Кризата се трансформира в камшик за стопанската система на Съединени американски щати и опасност за националната им сигурност.

Кризата в Съединени американски щати: 1500 смъртни случая седмично

Фентанилът и другите опиоиди са причина за най-тежката рецесия с опиатите в историята на Съединени американски щати. Повече от 1500 американци седмично умират от банкет на някакъв тип опиоид, което трансформира този опиат във водещата причина за съдбовни свръхдози в страната. През последните години водеща роля в рецесията има противозаконния фентанил - извънредно гибелен синтетичен опиоид.

Фентанилът навлезе на пазара през 2013 година и скоро се трансформира в най-смъртоносната категория опиоиди в Съединени американски щати. По оценки на американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите през 2017 година в Съединени американски щати над 47 000 души са умряли от свръхдоза опиоиди - 28 000 от тях, в резултат на синтетични опиоиди. Според Центровете значително е резултат от възходящата корист с фентанил, отбелязва Центърът Уилсън. Незаконните доставки на фентанил, създаван най-вече в Китай и Мексико, се внасят контрабандно в Съединени американски щати, според Съвета по външни връзки.

Анализаторите настояват, че опиоидната зараза е почнала с несъразмерното определяне на законни болкоуспокояващи през 90-те години на ХХ век, само че през последните години се е засилила заради притока на на ниска цена хероин, фентанил и други синтетични опиоиди, доставяни от задгранични наркокартели. Кризата се трансформира в камшик за стопанската система на Съединени американски щати, както и опасност за националната им сигурност и значимо външнополитическо предизвикателство.

Кои медикаменти способстват за рецесията?

Опиоидите, клас опиати, получени от растението опиумен мак, могат да бъдат разграничени на две огромни категории: законно създадени медикаменти и противозаконни опиати. Опиоидните медикаменти, в това число оксикодон, хидрокодон, морфин и фентанил, постоянно се предписват за лекуване на мощна болежка, а метадонът се употребява най-вече в центровете за лекуване на зависимости. 

Опиоидната рецесия се характеризира с три обособени талази. През 90-те години на предишния век се следи растеж на смъртните случаи от свръхдоза от медикаменти на основата на опиоиди, като Перкосет и Оксиконтин, защото лекарите са ги предписвали все по-масово за лекуване на хронични болести, макар опасенията по отношение на тяхната сигурност и успеваемост. Този интервал е последван от възхода на противозаконния хероин, който бележи къса втора вълна при започване на 2010 година А в последно време синтетичните опиоиди - по-специално фентанилът - са причина за трагичен скок на смъртните случаи от свръхдоза от към 2013 година насам. 

Фентанилът се създава и предписва законно, като анестетик, още от 60-те години на предишния век. Въпреки че той продължава да бъде значимо лекарство за здравните заведения, противозаконното му произвеждане и разпространяване се трансфораха в изключителна опасност за публичното здраве. През 2022 година ръководителката на американската Администрация за битка с опиатите Ан Милграм съобщи, че " фентанилът е най-смъртоносната наркотична опасност, с която нашата нация в миналото се е сблъсквала ". В допълнение не престават да се появяват и нови комбинации от синтетични опиоиди, което усложнява рецесията. Съобщава се, че ксилазинът, мощен химикал, употребен в успокоителните за коне, и други нови опиоиди имат доста по-висока мощ от чистия фентанил.

Какъв е мащабът на епидемията?

Предозирането със синтетични опиоиди, най-вече фентанил, е водещата причина за смъртните случаи в Съединени американски щати при хора на възраст от осемнадесет до четиридесет и пет години. През 2021 година общият брой на смъртните случаи набъбна до 80 411, което е над 10 пъти повече от броя на членовете на американската войска, починали във войните в Ирак и Афганистан след 11 септември. Проучване на откриватели от клиниката " Майо " и Йейлския университет откри, че смъртните случаи единствено от фентанил съвсем са се утроили от 2016 година до 2021 година

Пандемията от Ковид-19 утежни казуса - усложненията във веригите за доставки принудиха хората да се извърнат към по-малко познатите им опиати, а ограниченията за обществена изолираност накараха повече хора да вземат опиати сами, което носи по-голям риск от свръхдоза, споделят анализаторите.

Наред с пандемията, рецесията се изостри и от възходящата наличност на противозаконен фентанил, който постоянно се прикрива от наркокартелите като легален опиоид, отпускан с рецепта. През 2022 година ДЕА е конфискувала над петдесет милиона подправени хапчета с рецепта, съдържащи фентанил, което е повече от два пъти повече от иззетото количество през миналата година. Повече от половината от тези подправени хапчета са съдържали евентуално смъртоносни количества фентанил, съгласно ДЕА.

Изключителната мощ на фентанила също по този начин прави опиата по-пристрастяващ и по-смъртоносен, което в допълнение утежнява рецесията. За смъртоносна доза са нужни единствено два мг от опиата - почти колкото 10-15 зрънца готварска сол.

Кои са най-засегнатите?

Смъртните случаи, породени от фентанил, засягат необятна част от американското общество. През 2021 година в Съединени американски щати фентанилът е бил съществена причина за свръхдози във всички райони на страната и измежду всички възрастови, расови и етнически групи. Все отново той поразява някои по-силно от други - американските индианци и коренните поданици на Аляска, чернокожите, младите възрастни и мъжете по-често стават жертви на свръхдоза.

Друга притеснителна наклонност е увеличението на смъртните случаи от фентанил измежду младежите на възраст сред 10 и деветнадесет години. Фаталните свръхдози фентанил са нарастнали съвсем двойно при младежите в интервала 2019-2021 година Експертите изясняват част от това повишаване с лесното закупуване на подправени хапчета посредством обществените медии.  

Други демографски групи, в това число ветерани от армията, хора с увреждания, хора, които са изгубили съпруг/съпруга и хора без здравна осигуровка, също са непропорционално наранени от опиоидите. 

Какви са икономическите последствия?

Според доста отчети епидемията от опиоиди нанася тежки провали на стопанската система на Съединени американски щати. Според една необятно представена оценка на Съвместния стопански комитет (СИК) на Конгреса на Съединени американски щати през 2020 година опиоидната зараза ще коства на Съединени американски щати близо 1,5 трилиона $, или 7% от брутния вътрешен артикул (БВП) за годината, което съставлява нарастване с към една трета от последното премерване на разноските през 2017 година

СИК предвижда, че това нарастване ще продължи, като се има поради повишаването на броя на съдбовните свръхдози. Тази голяма сума включва цената на здравните грижи за лекуване на свръхдози, разноските за битка с трафика на фентанил и за разследване и съд, понижената продуктивност на работната мощ, икономическите разноски за човешкия живот, изгубен вследствие на свръхдози, и понижената стойност на живота на оживелите от свръхдози.  

Откъде идват (хероинът и) фентанилът?

Повечето фентанил в Съединени американски щати се внася контрабандно през границата с Мексико, настояват американски представители, представени от Съвета за външни връзки. Контрабандистите го изпращат през границата в транспортни средства или с пешеходци, които могат да пътуват с дребни, елементарно скривани количества от опиатите заради високата му мощ спрямо други противозаконни опиати. Средното тегло на иззетата дрога е едвам 1,2 кг, което се равнява на над 50 000 смъртоносни дози. До декември 2023 година на южната граница на Съединени американски щати през тази година са били хванати минимум 12 245 кг (27 000 паунда).

Според Съвета, Китай е бил водещият източник на фентанил, влизащ в Съединени американски щати, само че потокът доста е намалял, откакто през 2019 година управляващите не разрешиха производството на всички разновидности на фентанила. Въпреки това Китай към момента е водещ производител на химически прекурсори за произвеждане на фентанил, които се употребяват при по-голямата част от контрабандния фентанил, влизащ в Съединени американски щати през Мексико, съгласно същия източник.

Мексиканските наркокартели са водачи в производството на фентанил. Две организации - картелите " Синалоа " и " Халиско - ново потомство " - ръководят по-голямата част от мрежите за произвеждане и разпространяване, като постоянно разчитат на американски жители да придвижват контрабандно фентанил през границата. Между 2017 година и 2021 година 86% от трафикантите на фентанил са били американски жители.  

През октомври 2023 година картелът " Синалоа " се опита обществено да даде знак, че се отхвърля от трафика на фентанил на фона на засилващото се гонене на неговите интервенции от страна на американските и мексиканските управляващи. В качеството си на един от двата съществени доставчика това би било забележителна смяна, само че остава неразбираемо до каква степен смяната ще бъде действителна - или ефикасна.

Според Центъра Уилсън, въпреки да наподобява, че търговията с фентанил е доминирана от двата мексикански картела, тя изисква големи мрежи от по-малки подизпълнители, които са профилирани във вноса, производството и превоза на синтетични опиати. Както огромните, по този начин и дребните организации наподобява се възползват от внезапното повишаване на известността на опиата, който все по-често се влага в други субстанции като кокаин, метамфетамин и марихуана - постоянно без крайният консуматор да знае. Нарастващият брой конфискации на подправени хапчета оксикодон, примесени с фентанил, демонстрират, че пазарът се трансформира и по други способи.

Силата на фентанила също по този начин отваря вратата за бизнесмени, които заобикалят Мексико, като получават доставките си непосредствено от Китай и ги продават в тъмната мрежа, съгласно Центъра Уилсън. Общественото схващане за разпространяването на тази част от търговията е едва, а още по-малко за средносрочните и дълготрайните ѝ последствия. Ниската преграда за нахлуване на този пазар и високата му възвръщаемост основават плашещо бъдеще, в което могат да се разпространят синтетични опиати от всевъзможен тип, предизвестява Центърът.

Борбата против трафикантите

Миналия месец Съединени американски щати и Китай се ангажираха да се борят с трафика на фентанил, демонстрирайки съдействие на фона на разликите между тях, заяви основаната в Кристъл сити, щата Вирджиния, телевизияПи Би Ес. Американски и китайски публични представители са поели ангажимент да работят дружно за прекъсване на потока от фентанил в Съединени американски щати, съобщи ръководителят на американската делегация. Срещата им беше насърчителен знак за съдействие,  в миг когато двете международни сили се пробват да ръководят по-добре противоречивите си връзки.

Съединени американски щати се стремят към по-голям продан на информация и съдействие в региона на опазването на реда, както и към обозначаване и надзор на химикали, създадени в Китай, които са съставки на фентанил, създаван на други места другаде, съобщи Джен Даскал, заместник-съветничка по националната сигурност в Белия дом. " Очевидно е, че би трябвало да забележим резултатите и дейностите ", сподели тя след срещата. " Но имаше същински дух на съдействие и ангажимент за взаимна работа. "

Китайският президент Си Цзинпин се съгласи да възобнови съдействието в региона на битката с наркотрафика и в още няколко области, когато се срещна с американския президент Джо Байдън край Сан Франциско през ноември, напомня Пи Би Ес. Споразуменията бяха дребна крачка напред в връзките, обтегнати от огромни разлики по редица въпроси. Вашингтон желае Пекин да направи повече и за ограничение на износа на химикали, които съгласно тях се преработват във фентанил.

Китайският министър на публичната сигурност Ван Сяохун съобщи, че двете страни са провели задълбочени и прагматични диалози.

Даскал съобщи, че Байдън е изпратил делегация на високо ниво, " с цел да подчертае значимостта на този въпрос за американския народ ". Тя добави, че след срещата сред Байдън и Си е имало прочут спад в доставките на прекурсори  от Китай и акцентира смисъла на обмена на информация, отбелязва Пи Би Ес.

Дотогава Китай отхвърляше апелите на Съединени американски щати за помощ, защото връзките сред двете международни сили се утежниха. Пекин постоянно отговаряше, че Съединени американски щати би трябвало да се извърнат във вътрешността, с цел да решат вътрешните си проблеми, а не да упрекват за тях КНР. Разговорите бяха публично замразени през 2022 година, когато Китай прекрати съдействието в няколко области, в това число в региона на опиатите, в символ на митинг против визитата в Тайван на тогавашната председателка на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, съгласно същия източник.

Ледът стартира да се разпуква в навечерието на срещата сред Байдън и Си през ноември 2023 година Делегация на Сената на Съединени американски щати настоя на въпроса за фентанила при визитата си в Пекин през октомври и съобщи, че китайските представители са изразили състрадание към жертвите на опиоидната рецесия в Америка.

Но Китай отхвърли да разисква съдействие, в случай че Съединени американски щати не анулират глобите против Института по криминалистика към Министерството на публичната сигурност, наложени през 2020 година, заради обвинявания в съучастничество в нарушавания на човешките права против уйгури и други най-вече мюсюлмански етнически групи в китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен район, напомня Пи Би Ес.

Съединени американски щати се съгласиха да анулират глобите. По-късно китайският външен министър Ван И призна " премахването на пречката на едностранните наказания " в тирада за китайско-американските връзки.

Пране на пари: Дубай и Китай

Други опити за битка с трафика на опиоиди се концентрират върху битката с прането на облагите. Но мексиканските наркокартели правят тези действия благодарение на профилирани мрежи в Дубай и в Китай.  Китайското приложение УиЧат им дава благоприятни условия за диалози, които американските служби не могат да подслушват, отбелязва английският в. " Гардиън ". Нещо повече, с него се правят и парични преводи - които също са незабавни. Реално изпирането се случва в действително време, нещо немислимо до момента.

За разлика от своите прародители китайските организации за пране на пари нямат интерес да събират от картела такси за услугите си (таксите им сапредлагани от колумбийските мрежи, употребявани до момента, отбелязва проверяващата медия ПроПублика, занимаваща се с проверяваща журналистика). Вместо това те желаят самите пари в брой. Рекламирайки доларите в WeChat или други платформи, те продават парите в брой на китайски жители на по-висока цена.

Законите, които Китай вкара през 2015 година, с цел да спре приключването на пари от страната, сътвориха голям пазар от китайски жители, които желаят да харчат пари в Съединени американски щати за огромни покупки, като да вземем за пример недвижими парцели и образование в лицей, само че не могат да изнесат парите си от Китай.

С новата скица на работа на незаконните организации, нито един юан не напуща Китай. Вместо това лицето, което купува доларите, изпраща парите по сметка на продавача в Китай и прибира парите, които е купило, персонално в Съединени американски щати. От своя страна, картелът получава възнаграждение неотложно, вместо да чака със седмици, както е било в предишното, до момента в който брокерите трансформират доларите в песо, като физически изнасят артикули от Съединени американски щати и дават на картела приходите, откакто те бъдат продадени в Мексико.

Спирането на сходни схеми е извънредно мъчно, въпреки че Пекин отхвърля изрично обвинявания, че интензивно поддържа прането на пари и потока на фентанил и други опиати към Съединени американски щати, отбелязва ПроПублика.

" Днес в континентален Китай има толкоз доста корупция, че става мъчно да се разграничи една политика или акция от общата престъпност ", споделя представен от основаната в Ню Йорк медия, някогашен чиновник на разузнаването с дълготраен опит в региона на китайската престъпност и шпионаж.

Европа би трябвало да се приготвя, съобщи комисарката по вътрешните работи

Европейски Съюз би трябвало да се приготви за внезапно увеличение на синтетичния опиат фентанил, съобщи вътрешната еврокомисарка Илва Йохансон след предизвестието на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че Европа или има неоткрит проблем със синтетичните опиати, или скоро ще бъде наранена от подобен.

По време на съпътстващо събитие на Общото заседание на Организация на обединените нации, отдадено на заканите за здравето и сигурността от синтетичните опиати, Байдън прикани съдружниците си да се отнесат съществено към заканите, свързани с фентанила, сподели Йохансон.

" Когато разговарях със секретаря Блинкън, той се изрази по този начин във връзка с синтетичните опиати: " Или това е проблем, който имате  и за който не знаете, че го имате, или е проблем, който ще имате ", акцентира Йохансон в изявление за Политико. Съединени американски щати желаят да работят като " канарче във въглищна мина ", сподели тя, " тъй че другите да не се сблъскат със същия проблем ".

 Според Йохансон за момента фентанилът и другите синтетични опиати към момента не са най-голямата грижа на Европейски Съюз: канабисът е най-често използваният опиат, а кокаинът е опиатът, чието ползване нараства най-бързо.

Но за разлика от Съединени американски щати, където синтетичните опиати се внасят контрабандно от страни като Мексико, Европа разполага с лабораторен потенциал за произвеждане на синтетични опиати, което може бързо да провокира рецесия, предизвестява еврокомисарката.

" Капацитетът за произвеждане на фентанил в Европейски Съюз е налице ", сподели Йохансон. " Това значи, несъмнено, че сега, в който решат да стартират да го вършат и считат, че има търсене, това може да стане доста бързо. "

Според Европейския отчет за опиатите за 2023 година през 2021 година в Европейски Съюз са били премахнати общо 434 противозаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати.

По-рано тази година специалисти от Агенцията на Европейски Съюз по опиатите предизвестиха, че възбраната за развъждане на мак от талибаните в Афганистан може фрапантно да понижи предлагането на хероин в Европа и да сътвори опция за увеличение на синтетичните опиоиди.

Според Йохансон Европейски Съюз към този момент укрепва мандата на своята организация по опиатите, която се занимава както със здравните аспекти на противозаконните опиати, по този начин и с тези на сигурността, и ѝ дава " доста повече пълномощия и двойно повече запаси ".

Планът за деяние на Европейски Съюз за битка с трафика на опиати, разгласен от ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за положението на Европейския съюз, ще бъде стартиран до края на тази година, удостовери еврокомисарката по вътрешните работи.

Миналият месец телевизия Дабъл Ю Джи Екс Ей заяви, че мъж в Дъблин е бил наказан предходната година на над 10 години затвор, откакто у него били открити огромни количества фентанил, метамфетамин и други опиати.

Според шерифската работа на окръг Лоурънс Дексадрик Грейди е бил задържан и упрекнат в трафик, откакто при обиска са открити близо 226 грама фентанил, над 836 грама метамфетамин, 34 грама метонитазон, 27 грама евтилон и револвер.

Той е наказан на 12 декември 2023 година, а престоят му зад решетките ще бъде последван от три години условно освобождение под контрол.


Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР