Оперният туризъм в Пловдив вече личи ясно, каза днес на

...
Оперният туризъм в Пловдив вече личи ясно, каза днес на
Коментари Харесай

Всеки трети зрител на Opera Open в Пловдив е чужденец

Оперният туризъм в Пловдив към този момент проличава ясно, сподели през днешния ден на брифинг Нина Найденова, шеф на Държавна опера- Пловдив. Реализирането на интернационалните планове на равнището на огромните европейски театри притегля към 35% от публиката от чужбина, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

35-годишният оперен фестивал в днешния си тип съставлява многожанрова платформа, в която са показани опера, оперета, мюзикъл, типичен балет и актуален танц. Фестивалът по традиция се организира в Античния спектакъл, една трета от местата към този момент са резервирани от чужбина, където програмата се предлага от 8 туроператорски компании. Така и рекомендацията и към феновете на музиката у нас- в случай че желаете да гледате някой от спектаклите във фестивалната стратегия, погрижете се най-малко месец по- рано за билети.

Гала откриването на Opera Open е на 8 юни, само че ” гвоздеят ” на програмата е “Орфей и Евридика ” тъкмо седмица по-късно. Спектакълът е на Стефано Пода, международно прочут режисьор, художник и хореограф. В ролята на Орфей феновете ще видят и чуят един от най- рядко срещаните оперни гласове контратенора Антонио Джованини, а върху основата на творбата на Глук, режисьорът ще построи многопластово представление, изразяващо мотото на 2019 – Пловдив- Европейска столица на културата- богатото тракийско културно завещание и античните езически ритуали, античното завещание, етносите и актуалния град. Над 100 доброволци ще вземат участие в спектакъла.

На 21 юни в програмата на оперния фестивал следва “Силата на ориста ” на Верди, интернационална копродукция с Театро Реджо ди Парма-. Италия и с режисьор Стефано Пода.

На 25 юни сцената на Античния спектакъл ще посрещне Камерата Страдивариус Оркестра от Холандия с инструментите им от средновековна Италия и нова концертна стратегия. Пак Верди, само че този път “Риголето ” ще звучи на 13 юли. Спектакълът е режисура на акад. Пламен Карталов, шеф на Софийската опера и балет и главен основател на фестивалите навън “Опера в парка ”.

Разнообразието в жанровете личи на 16 юли с концерт на нашумялата джаз певица Лиз Райт от Съединени американски щати. През 2005 и 2006-та година нейните албуми оглавяват класацията на сп. “Билборд ” за актуален джаз. Лиз Райт основава своя жанр от примес на джаз и поп, вмъква и госпел.

Любителите на балета могат да гледат на 20 юли “Лебедово езеро ” от Чайковски в новата режисура на фамозния съветски хореограф Константин Уралски, дълготраен солист в Болшой спектакъл, а по- късно живописен началник на Балета на Айова, Съединени американски щати и основен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла ще гостуват солисти от Болшой спектакъл.

“Четвъртия тенор в света ”- след Павароти, Доминго и Карерас, Хосе Кура ще пее на сцената на Античния спектакъл в основната роля в спектакъла “Отело ” на Верди. той е приел поканата да взе участие във фестивала, а класацията, поставяща го на четвърто място в света, е направена от Метрополитън Опера.

Обикновено оперният фестивал продължава през първите два летни месеца, само че заради огромния интерес и богатата стратегия, тази година ще се играе и през август. На 21 август ще бъде втората премиера на “Риголето ”, на 24 август- на “Орфей и Евридика ”, а на 27 август е интернационалната балетна церемония вечер с водещи солисти от Куба, Германия, Русия и Българния. На 30 август Opera Open приключва тазгодишното си издание с “Аида ” на Верди, която към този момент притегли доста фенове, само че изненадата този път ще бъде напълно новата хореография, в която ще бъде включена цялата интернационална балетна натрупа на Държавна опера- Пловдив. В спектакъла взе участие баритонът Кирил Манолов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР