Оперният февруари във Варна започва с Трубадур, под палката на

...
Оперният февруари във Варна започва с Трубадур, под палката на
Коментари Харесай

Тази вечер: Ясмина Трумбеташ Петрович за пръв път в България с варненски „Трубадур”

Оперният февруари във Варна стартира с „ Трубадур ”, под палката на Маестро Кръстин Настев, който от началото на тази година е новият диригент на Държавна опера Варна. За него първата среща с шедьовъра на Верди на варненска сцена е среща с основния режисьор Кузман Попов и солистите на Варненския оперен спектакъл: Венцеслав Анастасов в ролята на Граф ди Луна, Даниела Дякова като Азучена, Валерий Георгиев като Манрико, Гео Чобанов като Ферандо. Присъствието на известното сръбско сопрано Ясмина Трумбеташ Петрович в ролята на Леонора дава още едно удостоверение за равнището на идния театър.

" Леонора от „ Трубадур “ е първата ми роля в опера на Верди, която пея от 2001 година. Тогава разбрах за пръв път какъв брой ми подхожда тази героиня, какъв брой близка ми е тя. И освен тя. След Леонора в „ Трубадур “, изпях и Леонора в „ Силата на ориста “, Елизабет в „ Дон Карлос “, Амелия в „ Бал с маски “, Аида в „ Аида “. Ето по какъв начин Верди се оказа моят композитор, неговите героини ми подхождат, това е моят свят.

И въпреки всичко към Леонора от „ Трубадур “ изпитвам необикновен сантимент. Това е доста сложна роля, която изисква да знаеш всичко, обвързвано с вокалната техника. Леонора допуска вокална и психическа зрялост. Разбира се обликът й се развива във времето и всякога, когато още веднъж излизам с Леонора на сцената, се стремя да я модернизирам. Нали в това е и смисълът на самото изкуство.

„ Трубадур “ е операта с най-красивата музика, която Верди е написал. Партиите на сопрана, на баритона, на оркестъра, изобщо цялата музикална партитура е доста красива и мощно въздействаща. Затова „ Трубадур “ участва в афиша на всеки оперен спектакъл, публиката си го желае. „ Трубадур “ е като известна неаполитанска ария, която постоянно може да слушаш ", споделя Ясмина Трумбеташ Петрович пред Виолета Тончева.

ЯСМИНА ТРУМБЕТАШ ПЕТРОВИЧе приключила, наред с Белградската консерватория, и Славянска лингвистика в Белградския университет. Стремителната й певческа кариера е обвързвана с „ Народно позорище “, Националния спектакъл за опера и балет в Белград, на който понастоящем тя е шеф. Репертоарът й включва знакови функции за сопран от международната съкровищница. Сред тях са: Леонора в „ Трубадур “, Сузана в „ Сватбата на Фигаро “, Мими в „ Бохеми “, Фиордилиджи в „ Така вършат всички “, Микаела в „ Кармен “, Татяна в „ Онегин “, Елизабет в „ Дон Карлос “, Тоска в „ Тоска “, Дездемона в „ Отело “, Леонора в „ Силата на ориста “ и други

Отличена с редица награди на интернационалните състезания, приета за певица на годината за ролята на Маргарита във „ Фауст “, тя гастролира с триумф в Норвегия, Гърция, Италия, Франция, Унгария, Австрия, Словения, Македония, Румъния и други страни. По покана на Маестро Борислав Иванов, артистичен шеф на Държавна опера Варна, Ясмина Трумбеташ Петрович гостува в този момент за пръв път в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР