Оперната певица Александрина Пендачанска обяви, че подава оставка като член

...
Оперната певица Александрина Пендачанска обяви, че подава оставка като член
Коментари Харесай

Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Волгин

Оперната певица Александрина Пендачанска разгласи, че подава оставка като член на публичния съвет на БНР поради проруската агитация в предаванията, водени от Петър Волгин.

Пендачанска разгласява във Facebook писмо до генералния шеф на БНР Милен Матеев, с което тя декларира, че напуща поста ви в съвета.

" След серия разменени писма сред Вас и Обществения съвет и след последното издание на " Политически неточно ", за жал установявам, че няма действителен резултат от нашето гледище дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат прекратени ", написа тя на Матеев.

В понедленик Волгин разяснява позицията на Пендачанска като не отговори на рецензиите ѝ във връзка станалото в неделя, а вместо това я атакува в персонално качество.

Поводът

Повод за решението ѝ е неделното издание на предаването " Политически неточно ". В началото на предаването Волгин декларира, че следва изявление с водача на проруската партия " Възраждане ", само че преди този момент оповестява:

" Да стартираме с тази информация, която я има към този момент из всички български интернет уеб сайтове. Да кажа - това е само информация от съветска страна, от съветските организации – че бойците от батальона " Азов " в Мариупол са задържали два кораба, като единият е " Царевна " с българските моряци ".

След като разгласи отречените малко по-късно от Министерството на външните работи изказвания за " арестувания " български транспортен съд, Волгин реши да попита Костадинов какво знае по тематиката. Лидерът на " Възраждане " първо разгласи, че " мощно се надява " информацията да не е е вярна. Малко по-късно разгласи, че се е чул с премиера Кирил Петков и той го е уверил, че е погрешна, тъй като е приказвал с капитана на кораба. Въпреки това Костадинов продължава с " в случай че украинците са взели българския екипаж за пленник, те няма да желаят това да се научи ".

" Появилите се вести в осведомителни уеб сайтове не дават отговор на обективните обстоятелства. Призоваваме за отговорно отношение, с оглед наред привършване на процеса ", оповестиха още в неделя от Министерството на външните работи. А в понеделник притежателят на кораба " Царевна " популяризира до медиите запис на диалог, който е извършен с капитана Павел Павлов.

" Датата е 11 април, часът 10:07 сега. На борда нямаме непознати лица. Тази вест, която се популяризира по медиите, безусловно не дава отговор на никакви истини. На борда няма никакви непознати лица, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя в страните. Има храна, здрави сме, има и вода, дори и бутилирана. Гледаме да се оправяме, да поддържаме кораба ", споделя капитанът и прибавя, че имат задоволително храна и вода за 15 дни.

Реакцията

Засега от управлението на БНР не са излезли с публична позиция по тематиката. Липсва позиция и от Съвета за електронни медии (СЕМ). За сметка на това в писмото, с което подава оставка от публичния съвет, Пендачанска акцентира, че казусът с Волгин надалеч не е единствено последното предаване.

" Г-н Волгин злоупотребява с ефира на публичната медия от години. Чрез мненията и гостите, които кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести, от които се организира откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа агитация, която опонира на публичния интерес и задачата на Националното радио ", показва тя.

По думите ѝ в изискванията на война, стартирана от съветската експанзия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е изключително обезпокоително. " Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не искам името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и незаконния режим на президента ѝ, Владимир Путин ", приключва Пендачанска в писмото си до генералния шеф на БНР.

Лидерът на проруската " Възраждане " пък видя в решението на Пендачанска " радостна вест ":

" Разбрах, че Александрина Пендачанска си била подала оставката от публичния съвет на БНР в символ на митинг против наличието на Петър Волгин в радиото, и изключително след моето изявление през вчерашния ден при същия публицист. В тази връзка желая да поздравя публицистите и чиновниците на БНР за освобождението им от наличието на тази одиозна фигура в националното радио. Основната заслуга е на Волгин, само че се веселя, че и аз имам дребен принос за тази радостна вест ", написа той във Facebook.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР