Операцията, разработена съвместно от Европол и Испанската гражданска гвардия (Guardia

...
Операцията, разработена съвместно от Европол и Испанската гражданска гвардия (Guardia
Коментари Харесай

Акция на Европол: 41 ареста за продажба на потенциално опасно конско месо

Операцията, създадена взаимно от Европол и Испанската гражданска армия (Guardia Civil), беше ориентирана към противозаконната продажба на конско месо, негодно за консумация. Престъпната мрежа е обвързвана с редица закононарушения, в това число измами с храни, пране на пари и документни измами.

Непроследимото месо е било продавано на испанския, само че също и на белгийския, немския и италианския пазар.

Разследването разкри огромна незаконна мрежа, която е променяла следенето на конското месо посредством подправяне на документи за прекачване и идентификация. По време на оперативните дейности националните органи арестуваха 35 лица, в това число ръководителите на мрежата, и се насочиха към 6 сдружения, свързани с незаконната организация. По време на обиските в Испания управляващите иззеха половин звук конско месо, негодно за консумация.

Активното интернационално съдействие , подкрепено от Европол, даде опция за разтрошаване на незаконната скица, като белгийската федерална полиция извърши още 6 ареста. Заподозрените, участващи в незаконната мрежа, са имали разнообразни функционалности: от тези, които са клали животните без нужния надзор, до лицата, занимаващи се с превоза, ветеринарните лекари, предоставящи подправени документи, и месарските предприятия, които са продавали негодното за консумация месо.

Злоупотребата с животни генерира милиони противозаконни облаги

Заподозрените са придобивали коне от цяла Испания гратис или като са плащали до 100 евро на животно. Поради няколко фактора тези животни не са били предопределени за пазара на храни и евентуалната противозаконна облага е била забележителна. След като водачът на незаконната мрежа се снабдява с задоволително животни, с цел да задейства противозаконната скица, през 2019 година те основават повсеместен обект за употреба на добитък и стартират да изнасят месото за други европейски пазари.

Испанските служители на реда нахлули в тайните уреди и разкрили 80 коня, които били измъчвани и страдали от разнообразни болести заради неналичието на ветеринарен надзор.

Тази липса на контрол е представлявала забележителен риск за развиването на зоонозни болести, излъчени на хората. Освен това животните са понасяли неприятни условия в пространствата за добитък, липса на храна и вода, както и непрекъснати стресови обстановки по време на превозването. Дори една-единствена противозаконна пратка генерирала 35 000 евро за превозвачите, като оборота от логистична позиция се оценявал на 4,5 млн. евро. Престъпната мрежа трансформира калта в диаманти: отписаните коне, които костват единствено по 100 евро всеки, генерират противозаконни облаги от към 1,5 млн. евро. 

Европол координираше оперативните действия, улесняваше обмена на информация и предоставяше аналитична поддръжка на националните правоприлагащи органи. По време на дните на деяние Европол изпрати специалисти в Белгия и Испания, които в действително време сверяваха оперативната информация с базите данни и предоставяха насоки на проверяващите на място.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР