Операцията е част от разследване, започнало през 2023 г., в

...
Операцията е част от разследване, започнало през 2023 г., в
Коментари Харесай

Европол и ГДБОП разбиха мащабна престъпна мрежа за трафик на мигр...

Операцията е част от следствие, почнало през 2023 година, в което са взели участие гръцки и румънски чиновници. Разследването се води в границите на районна оперативна група, основана за следствие на мрежи за контрабанда на мигранти, които употребяват България като директна страна.

 

Престъпната мрежа, която е била обезвредена, се е занимавала с трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна и Южна Европа. В рамките на интервенцията са осъществени седем ареста, голям брой претърсвания и изземвания. Установено е, че обвинените водачи – български, румънски и сирийски жители – са координирали дейностите по контрабандата, като поддържали контакти с други контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута.

 

Според събраните данни, задачата на обвинените била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в региона на София. След къс престой мигрантите били отведени до българо-сръбската граница. За тази „ услуга “ мигрантите трябвало да подават сред 3000 и 5000 евро в Истанбул, преди да бъдат трансферирани през зелената граница сред Турция и България.

 

Транспортирането се е осъществявало с разнообразни транспортни средства – леки коли, микробуси и даже камиони. За да усилят оптимално облагите си, нарушителите даже употребявали камиони с рисково огромен брой пасажери. В един от случаите бил засечен камион, пренасящ 150 мигранти, който се движел с висока скорост, създавайки риск както за пасажерите, по този начин и за пешеходците.

 

Общо 10 души са разпознати като участници в незаконната скица. На осем от тях са повдигнати обвинявания и те са арестувани, а останалите двама са оповестени за търсене. Операцията е част от по-широките старания за справяне с противозаконната миграция в района.
 
4o
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР