Операция, граничеща с чудо, извършиха лекари от Клиниката по съдова

...
Операция, граничеща с чудо, извършиха лекари от Клиниката по съдова
Коментари Харесай

СНИМКА 18+ Чудо: Хирурзи в Пловдив спасиха ръката на мъж, която бе попаднала под ъглошлайф

Операция, граничеща с знамение, направиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ " Свети Георги “ Пловдив, спасявайки надълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. Крайникът на потърпевшия при случая 56-годишен мъж от Кърджали е възобновен изцяло с всички двигателни и сетивни функционалности, заяви началникът на лечебното звено доктор д.м. Богомила Чешмеджиева.



Пациентът бил докаран по неотложност в края на ноември. В кърджалийската болница медиците зашили разрязаните артерии, с цел да не кървят. И го пренасочили към опитните си сътрудници в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ " Свети Георги “, която има 24-часова неотложност и е най-голямата от сходните й в България.

" Информираха ни, че има отрязване на лакътната артерия, която е една от 3-те съществени. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата огромна артерия – лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оживели главните нерви и третата артерия, която е доста тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две “, изясни доктор Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно младият хирург подготвил пациента за интервенция с обща анестезия. " Когато крак има нарушено артериално хранене заради ненадейно настъпил стоп поради контузия или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни промени, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е към 3-4 часа. Разполагахме най-много с 1 час, тъй като другите бяха минали в пътуването от Кърджали “, изясни доктор Петков.

При интервенцията той премахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две съществени артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се възстановило изцяло.

" Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли “, описа доктор Петков. След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от " неприятен сън “. Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

За нас такива случаи са всекидневие. В Клиниката по съдова хирургия поемаме спешността на цяла Южна България, изясни началникът доктор Богомила Чешмеджиева. Тя е отпред на лечебното звено от февруари т.г. и е обградена от подмладен екип лекари и медицински сестри. Сред тях е доктор Ангел Петков, който от 8 години работи в клиниката, само че в ежедневната си процедура е натрупал скъп опит с многочислените сходни тежки случаи.

" Оперирал съм пациенти със СПИН, с хепатит В и С. Сега и с КОВИД-19. Не се опасявам, това е част от лекарския делник “, показа доктор Ангел Петков.

Само за последните 4 дни 7 пациенти с КОВИД-19 са оперирани в Клиниката по съдова хирургия от остра артериална непълнота. На процедура лекуваме по 2 и повече незабавни положения – по нашата компетентност, които са и с КОВИД-19, разяснява доктор Чешмеджиева. Тя добави, че нямат смъртен случай на пациент с ковид до момента. Още от месец юни, преди заповедта на здравния министър, Клиниката по съдова хирургия е с обособени кревати за пациенти с коронавирусна зараза - 10% от легловия фонд. " Оттогава сме забелязали, че КОВИД-19 се показва с артериална и венозна тромбоза. Това се оказва един от значимите признаци при заразяване с корона вирус “, изясни доктор Чешмеджиева.

В Клиниката по съдова хирургия одобряват пациенти с КОВИД-19, които са на хемодиализа. Те са с тромбозирал достъп, с нараснала съсирваемост на кръвта, което попречва и прави невероятно осъществяването на процедурата. Въпреки коронавирусната им зараза, ние ги оперираме и възвръщаме съдовия достъп до животоспасяващата хемодиализа, съобщи доктор Ангел Петков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР