Операционната система Windows навършва 40 години. Първата ѝ версия излиза

...
Операционната система Windows навършва 40 години. Първата ѝ версия излиза
Коментари Харесай

Windows навършва 40 години от първата си версия

Операционната система Windows навършва 40 години. Първата ѝ версия излиза на 20-ти ноември 1983 година

Тогава тя е графичен интерфейс за MS-DOS – главната операционна система, която беше неразделна част от Windows дълго време. Интересът към нея е огромен още през цялото време. През тези години тъкмо стартира възходът на графичните интерфейси, а преди този момент работата с компютри беше най-вече в текстов тип.

Графичните интерфейси дават доста по-лесен и бърз метод за работа, както и повече благоприятни условия. Windows не е първият сходен интерфейс. Има и други планове, като един от по-известните е в компютъра Lisa на Apple, който излиза по-рано същата година.

Проблемът на Lisa е, че коства 10 000 $, което автоматизирано го прави недосегаем за всеобщия консуматор. Конкуренцията има много по-евтини модели, които могат да работят с MS-DOS и надлежно с Windows.

Първата версия на Windows предлага някои приложения, които са част от платформата и до през днешния ден – Notepad, Paint и Calculator. Допълнително има Write (текстов редактор), часовник, календар и даже игра.

Първоначално опциите не са доста и Windows е подложен на критика, че има малко приложения и известни проблеми. Така MS-DOS остава желан още много време.

Въпреки това Microsoft не се отхвърля и продължава да развива Windows. Истинският триумф идва по-късно. Според част от анализатори и историци това е Windows 3.0 през 1990 година, а съгласно друга – чак през 1995 година с Windows 95.

Следват поредици от версии за разнообразни устройства, сървъри и даже мобилни телефони.През годините Windows се трансформира в една от най-популярните платформи в сета, като се употребява от милиарди компютри. Операционната система оказва помощ на Microsoft да се подреди измежду най-големите ИТ колоси, като компанията трансформира Windows в основата за доста други свои услуги.

Разбира се, не липсват и проблеми. Платформата дълги години беше подложена на критика, че не е задоволително постоянна. Така се роди и пословичната фраза „ рестартирай и ще се оправи “, която съпътстваше доста от версиите на Windows. Други рецензии към нея бяха множеството софтуерни уязвимости и високата цена.

С времето Microsoft обърна внимание на тези рецензии и последователно част от тях бяха решавани в Windows XP, Windows 7 и Windows 10. Днес операционната система има доста повече благоприятни условия, работи по-стабилно, има голям брой вградени системи за сигурност и новите ѝ версии са безвъзмездни за ползвателите на легални копия на няколко от предходните генерации.

Сега Microsoft развива Windows 11, която дава началото на нова епоха за платформата – тази на изкуствения разсъдък, който последователно ще става все по-голяма част от нея. Първата стъпка към този момент е направена с Copilot, която от тази есен е внедрена в Windows 11, а се чака да откри място и в предшественика Windows 10.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР