Операторите в централите Марица Изток биха могли да получат дерогация

...
Операторите в централите Марица Изток биха могли да получат дерогация
Коментари Харесай

Преразглеждат разрешителните за централите Марица Изток

Операторите в централите " Марица Изток " биха могли да получат дерогация от равнищата на излъчвания на нездравословни субстанции в околната среда, включени в заключенията за най-хубави налични техники по всички вероятни критерии. Това означи министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за решението на Европейската комисия, засягащо огромните горивни съоръжения.
Министър Димов означи, че настояването за дерогация се обосновава с разбор за разноските и изгодите, потвърждаващ, че използването на решението за най-хубави налични техники е обвързвано с непропорционално високи разноски по отношение на изгодите за околната среда заради една от трите благоприятни условия - географското състояние на централата, характерностите на околната среда в региона или техническата характерност на инсталацията.
Независимо от разбора според нормативната уредба, в разрешителните следва да се слагат такива емисионни ограничавания, които не водят до доста замърсяване на околната среда , а обезпечават висока степен на запазване, добави министърът, представен от Българска национална телевизия.
Към сегашния миг процедурата по преразглеждане на комплексните разрешителни за централите от " Марица-Изток " са на стадий обзор и оценка на импортирана документи. В резултат от осъществения обзор при нужда ще се изисква спомагателна информация от операторите, след внасянето на която ще стартира окончателното гледане на въпроса, добави министърът.
Той изясни, че с цел да се получи дерогация, е належащо да е разполагаем един от трите изискуеми критерии. Според него в предоставената от операторите информация има данни за съществуването и на трите благоприятни условия, което е сериозна причина за приемането на дерогацията.
Министърът означи, че такава процедура се случва за първи път в България и съвсем няма опит в Европа.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР