Операторът на румънската система за транспортиране на природен газ Transgaz

...
Операторът на румънската система за транспортиране на природен газ Transgaz
Коментари Харесай

Румъния вече изгражда газопровод с дължина 300 км, който ще пренася природния газ, открит в Черно море

Операторът на румънската система за превозване на природен газ Transgaz подписа с турска строителна компания заповедта за започване на работите по построяването на газопровода Тузла-Подишор, план на стойност 500 милиона евро, ориентиран към транспорт на природен газ от офшорните периметри на Черно море до коридора България-Румъния-Унгария-Австрия (BRUA).

Заповедта идва три месеца откакто Transgaz подписа (на 16 март) контракта за запазване на потенциал с OMV Petrom и Romgaz за входно-изходната точка на Тузла, където природният газ от Черно море (Neptune Deep) ще влезе в националната газотранспортна система.

" Свидетели сме на историческо събитие ", сподели изпълнителният шеф на Transgaz Йон Стериан на церемонията по подписването с турския реализатор, заяви.

Компанията Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi от Турция ще построи 300-километровия водопровод за към 500 млн. евро.

Проектът " Тръбопровод за транспорт на природен газ Черно море - Подисор " е включен в 10-годишния проект за развиване на националната газотранспортна система, в листата на плановете на Европейски Съюз от общ интерес и е показан за финансиране посредством Фонда за рационализация, като е получил финансиране от 85 милиона евро. Плановете са конкурентният финансов микс да покрие дефицита на финансиране.
 Турция скоро може да стартира рандеман на петрол от Черно море
Турция скоро може да стартира рандеман на петрол от Черно море

След като откри големи находища на природен газ

Припомняме, че офшорният план Neptun Deep, създаден от OMV Petrom и Romgaz, се изкачи в листата с цели на главния акционер OMV. Това разгласи неотдавна ръководителят на австрийския енергиен колос Алфред Щерн, представен от Profit.ro.

Той изясни, че част от тактиката на компанията, която се концентрира върху химията и нефтохимията, е повлияна от последните развития на енергийния пазар.

" Наистина актуалната рецесия ни накара да се замислим и направихме някои промени и корекции. Проектът Neptun Deep в Черно море към този момент е доста значим за нас. Нещо повече, той се реалокира още по-високо в нашия лист с цели ", акцентира Щерн.
 OMV Petrom желае да размрази плана Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния
OMV Petrom желае да размрази плана Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

Всичко зависи от смяна на Закона за офшорки в страната

Neptun Deep се движеше нагоре и надолу в листата с цели на OMV през последните години, защото австрийската компания очакваше по-добри финансови и търговски условия.

Румънските управляващи от своя страна трябваше да отсрочат периода на концесионния контракт за оповестяването на плана за търговски. Въпреки това, OMV Petrom в в този момент поема уговорката това да се случи още до края на годината. Що се отнася до окончателното капиталово решение, евентуално то ще е реалност в средата на 2023 година.
 OMV Petrom регистрира 374% растеж на облагата
OMV Petrom регистрира 374% растеж на облагата

Най-голямата петролна и газова група в Румъния записа 4,646 милиарда леи консолидирана чиста облага през първата половина на 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР