Операторът „Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъде глобен със 100 хил.лева,

...
Операторът „Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъде глобен със 100 хил.лева,
Коментари Харесай

РИОСВ удря с глоба от 100 бона Лукойл Нефтохим заради отровния въздух в Бургас

Операторът „ Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъде санкциониран със 100 хил.лева, заяви шефът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова на конференция във връзка зачестилите сигнали за неприятна миризма през последния месец.
Инж. Атанасова посочи, че „ Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъдат глобени за нарушение на т.9.4. от комплексното им позволение, защото не са предоставени писмени доказателства за засилен надзор и предприемане на незабавни дейности за идентифицирането на миризмите.
„ След като са получили голям брой сигнали и от зеления телефон, и от телефон 112, е трябвало да ревизират данните на метеостанциите и да лимитират производството и обработката на старите екологични щети(окислителните езера, б.а.)”, изясни инж.Атанасова пред публицисти през днешния ден, заяви „ Флагман “.
Точно окислителните езера, които в действителност са утайници от времето, когато рафинерията бе още държавна, се оказаха източник на неприятната миризма в Бургас, само че е правилно да се посочи, че нямаше превишени равнища на рисковите за здравето бензен, азот, сероводород и ацетон. Причината те да се усещат във въздуха са ниските температури, както и самата технология за рекултивация на езерата – с нагряване на нефтените боклуци. След като Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас е издала наставление на оператора да спре, не са подавани нови сигнали на зеления телефон.
В окислителните езера се събират всички остарели екощети от завода. Там безусловно са изливани нефтените утайки, керосин, мазут, полипропилен, остатъци от цялото остаряло произвеждане на завода, както и отпадъците от огромния пожар преди 30 години.
„ Това, което се е случвало там през 60-те години на предишния век е плашещо. Нанесена е голяма вреда, която би трябвало да се заличи. Окислителните езера би трябвало да се рекултивират до 2020 година”, означи зам.-кметът на Бургас по екология и европейски политика Руска Бояджиева, която също участва на конференцията.
Тя посочи, че настояването на Общината е „ Лукойл Нефтохим Бургас” да закупят сложна станция, която да бъде инсталирана в ж.к.”Славейков” и да мери в действително време качеството на въздуха.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР