Оперативна програма Околна среда 2014-2020“ отчете постигнати резултати по изпълнени

...
Оперативна програма Околна среда 2014-2020“ отчете постигнати резултати по изпълнени
Коментари Харесай

Оперативна програма „Околна среда“ отчете постигнатите резултати

Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ регистрира реализирани резултати по изпълнени действия на годишно осведомително събитие във Водната кула в София.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова приветства участниците в Годишното осведомително събитие на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС), като уточни, че основната обща цел е да се научим да живеем в естетика с природата. Тя употребява обичан откъс, с цел да подчертае нуждата от общи старания за постигането на тази цел: „ Когато желаеме да стигнем бързо –  вървим сами. А когато желаеме да стигнем далеч  – вървим дружно “.

Агнес Монфре, началник на отдел „ България, Хърватия и Словения “ в Генерална дирекция „ Регионална и селищна политика “ на Европейска комисия, съобщи: „ Околната среда е скалата, за която се държим или от която можем да паднем. Важно е да работим взаимно за зелена устойчива България и зелена устойчива Европа “.  

Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ Галина Симеонова показа напредъка по предпочитаните оси на програмата. „ Това, което ни дава съображение да имаме вяра, че сме се справили, са построените 570 км водоснабдителна мрежа и 16 пречиствателни станции по ос „ Води “, закритите и рекултивирани 52 общински депа, финансираните от ОПОС нови компостиращи съоръжения в 98 общини и нови съоръжения за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци в 76 общини по ос „ Отпадъци “ “, уточни тя. Г-жа Симеонова акцентира, че Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (чрез Приоритетна ос „ Натура 2000 и биоразнообразие “) продължава да поддържа ограничения за възстановяване на природозащитното положение на типове и хабитати, за възобновяване на местообитания и запазване на флората и фауната. „ Финансирахме укрепването на рискови свлачища край обитаеми места и по републиканската пътна мрежа. Увеличи се броят на популацията, обхванато от ограничения за понижаване на количествата фини прахови частици в атмосферния въздух. Доставиха се 385 екологосъобразни транспортни средства: 296 електрически рейса, 60 тролея и 29 трамвая “, уточни ръководителят на Управляващия орган на Програмата.    

Присъстваха посетители от Европейската комисия, членове на Комитета за наблюдаване на ОПОС 2014-2020 година, представители на Министерството на околната среда и водите и други.

Годишното осведомително събитие на ОПОС 2014-2020 година се организира във Водната кула в кв. „ Лозенец “ в София. Мястото е особено определено, защото кулата, издигната през 1929 година, е при започване на процеса на развиване на водоснабдяването у нас. Към момента кулата е със статут на единична недвижима културна полезност и работи като изложба. Затова в нея бяха показани и 2 арт-проекта, свързани с ОПОС: 3D проекция на вода, стичаща се по платно от петия до първия етаж на кулата и „ Обитателите: в търсене на по-добра околна среда “. Чрез него през 2023 година в 6 града в страната по атрактивен метод ще бъдат показани сполучливо изпълнени планове на ОПОС 2014-2020 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР