Оперативна програма Околна среда“ 2014-2020 г. пристъпва към налагане на

...
Оперативна програма Околна среда“ 2014-2020 г. пристъпва към налагане на
Коментари Харесай

Ще бъдат наложени финансови корекции за почти 90 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за ВиК проекти 

Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година пристъпва към налагане на финансови корекции в размер до 25% по контракти, подписани по смисъла на Закона за публичните поръчки за осъществяване на ВиК планове в предпочитана ос 1 „ Води “. Причината – нарушавания при публичните поръчки за избор на реализатор и нередности с подписани контракти в интервала 2019 – 2020-та година.

Това разкриха на конференция министрите на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ е изискала Управляващия орган на ОПОС да извърши инспекция на най-малко 34 контракта за строителство по общо 20 плана. В това число 10 плана на ВиК оператори с 21 контракта и 10 плана на общини с 13 контракта. От всичките контракти на ВиК операторите единствено в 4 не са открити пропуски и нарушавания. При всички останали 17 контракта са открити проблеми, демонстрира инспекцията.

В резултат по 20 контракта на обща стойност 412 млн. лева с възложители ВиК сдружения следва да се наложи или да се доналожи финансова промяна от 25%. Общият размер на сумата от налагане на тази промяна възлиза на към 90 млн. лева или към 21% от общата им стойност.

Критерии за образуването на извадката съдържаща 34 контракта са били: да са на стойност над 5 млн. лева, с предмет строителство инженеринг и контракти с съществуване на съществени знаци за машинация при осъществяване на публичната поръчка за избор на реализатор, при която е останала единствено една оферта, стана ясно по време на днешната конференция.

Нарушенията, които са открити, включват от избор на реализатор по контракт, който не дава отговор на условията, заложени в публичната поръчка, до избор на реализатор, който е трябвало да бъде отхвърлен, поради пропуски, сходни на други отстранени от състезанието компании.

Налагането на финансова промяна по договорите с нарушавания не стопира осъществяването на плановете и ще се търси самостоятелен метод при всяко сдружение за компенсиране на средствата по този начин, че плановете да бъдат приключени, изясни районният министър.

„ За страдание обаче тези нередности, направени в интервала 2019-2020-та година, ще би трябвало да се платят от всички български жители “, съобщи проектант Шишков.

От страна на Управляващия орган на ОПОС в Министерството на околната среда и водите към този момент се работи по опцията, освободените средства по програмата от наложените финансови корекции, да бъдат пренасочени за разплащане на ограничения със същия предмет на активност – създаване на ВиК инфраструктура, само че изпълнени от други бенефициенти.

Министър Карамфилова разясни, че се пристъпва към налагането на тези финансови корекции, с цел да се превентира риск от плоска финансова промяна за цялата предпочитана ос 1 „ Води “. Това може да има огромен отрицателен резултат за бюджета на ОПОС 2014-2020, което в следствие би натоварило и бюджета на страната.

Ресурсът, който е заделен по ос 1 " Води " на ОПОС, е над 1, 8 милиарда лв., като за плановете на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са планувани към 1 милиарда лв.. Четиринадесетте ВиК оператора - бенефициенти по ОПОС, са сключили към 100 контракта за фактическо осъществяване на плановете с обособени реализатори по линия на Закон за обществените поръчки.

Освен проблем с възлаганията на публични поръчки от ВиК Бургас, там има проблем с цялостното ръководство на сдружението, стана ясно от думите на Иван Шишков. Той даде образец с проблемите с пречиствателната станция на бент. „ Ясна поляна “, където преди време имаше тежка повреда и въпросът още не е решен, а ще се наложи да се подхващат незабавни ограничения за избавяне на летния сезон. Причината съгласно районния министър е, че шефът е показал занемареност и не е правил профилактични прегледи на оборудването.

Архитект Шишков напомни също, че преди две – три години са били изразходвани към 20 млн. лева за в допълнение водоснабдяване за Бургас, за което до ден сегашен нищо не е направено, само че парите са изхарчени.

Оказва се, обаче, че Министерство на регионалното развитие не може да освободи дългогодишния шеф на сдружението и да назначи нов, изясни Шишков. Именно поради неприятното ръководство през последните години на ВиК Бургас сега ВиК холдингът прави повсеместен одит на активността на сдружението. На журналистически въпрос за какво не може да се освободи от шефа Ганчо Тенев министърът предложи да попитат Окръжния съд в Бургас.

В конференцията участваха и зам. -министърът на районното развиване Николай Шушков, основният шеф на Главна дирекция Оперативна стратегия „ Околна среда “ Галина Симеонова и изпълнителният шеф на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД Ирена Георгиева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР