Операта Дон Карлос“, постановка на режисьора акад. Пламен Карталов, отбелязва

...
Операта Дон Карлос“, постановка на режисьора акад. Пламен Карталов, отбелязва
Коментари Харесай

Дон Карлос“ отбелязва 35 години в Софийската опера

Операта „ Дон Карлос “, режисура на режисьора акад. Пламен Карталов, отбелязва 35 години в Софийската опера и балет. Събитието ще бъде маркирано на 8 април.

Премиерата на спектакъла е на 18 април 1988 година Диригент тогава е Иван Маринов, сценографът е Любомир Йорданов, а костюмограф - Даниела Йорданова.

Светозар Донев е шеф на Софийска опера по това време. „ Режисурата е забавна и модерна. Дотогава постановката беше обичайната. Новаторското изкуство на маестро Карталов се изрази в това, че той направи старите герои, мизансцените и хорът да бъдат разпознаваеми, настоящи герои. И резултатът е озадачаващ - операта шества към този момент толкоз години на наши и непознати подиуми “, сподели преди време той.

В премиерния състав са включени Стефан Еленков, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, Стефка Евстатиева и Валери Попова, Стефка Минева, Калуди Калудов и Константин Янков, Никола Смочевски и Никола Василев, Николай Стоилов и Димитър Станчев.

През годините в тази режисура са пели всички огромни български оперни артисти, измежду които Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Бойко Цветанов, Мария Белчева, Цветелина Василева, Владимир Стоянов, Юлиан Константинов, Иванка Нинова, Мариана Пенчева, Орлин Анастасов, Петър Данаилов, Костадин Андреев, Александрина Пендачанска, Камен Чанев.

На 8 април тази година за първи път в България ще пее басът Иво Станчев, който ще извърши партията на крал Филип II.

Иво Станчев приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, а по-късно се усъвършенства в майсторските класове на Владимир Галузин, Роберто Скандюци, Тереза Берганца и Дебора Поласки. Първите му изяви са с ортодоксална църковна музика в Германия, Австрия и Франция. Дебютът му в оперна роля е доктор Гренвил от „ Травиата “ на Верди и Раймондо от „ Лучия ди Ламермур “ на Доницети в Испания. Ангажиментите му на разнообразни места в Испания не престават и в идващите години, а репертоарът му се обогатява - Царят в „ Аида “ на Верди, Степан от „ Женитба “ на Мусоргски в Кралския спектакъл в Мадрид, участия в „ Кавалерът на розата “ на Щраус и в „ Роберто Деверьо “ на Доницети с Едита Груберова.

В Италия се явява за първи път в операта на Ботезини „ Ерос и Леандър “ в Крема. След 2018 година получава предложения за Ферандо от „ Трубадур “ на Верди на фестивала в Хайденхайм, Базилио от „ Севилският бръснар “ на Росини в Тулон, Тимур от „ Турандот “ на Пучини и други През 2022 година Станчев дебютира на Глайндбърнския фестивал като Колин от „ Бохеми “ на Пучини. В началото на тази година дружно с националния оркестър на Франция той взе участие в „ Иван Грозни “ на Прокофиев в Париж, а през март дебютира в ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски в театъра в Инсбрук. За идващия сезон има оферти за Захария от „ Набуко “ на Верди в Прага и за Свещеника от „ Лейди Макбет от Мценска губерния “ на Шостакович в Лайпциг. 

Още един дебют ще има в този театър. Ролята на Дон Карлос за първи път ще изпълни Емил Павлов, който публиката познава от изявите му в други опери от репертоара.

Радостина Николаева е в ролята на Елизабет, Виолета Радомирска е Еболи, Атанас Младенов - Родриго, и Светозар Рангелов – Великият инквизитор. Музикалното управление поема словашкият диригент Оливър декор Дохнани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР