Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална ...

Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална

Министърът на културата: В Пловдив ще има опера

Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална концертна зала, която ще стане част от емблемата на града, съобщи в Пловдив министърът на културата проф. Велислав Минеков след среща с кмета Здравко Димитров и пълномощници на фондация " Дом за пловдивската опера ".

Според Минеков, в случай че има опция да се реализира със модерна архитектура и звучност, каквато е казус във всички зали в България, ще има сполучлива музикална зала освен в България, само че може би една от най-положителните в Европа. Според него операта е институт с огромно значение, който може да бъде извънредно печеливш. И в случай че извършим това нещо в Пловдив, ще притеглим внимание на доста от тези, които употребяват така наречен " оперен туризъм "-една от най-скъпите форми на туризъм по света, сподели още Минеков.

Министърът на културата настоява, че има няколко разновидността за място за постройката, три от които дефинира като задоволително представителни. Той добави, че ще би трябвало да се употребяват всички форми за избор на място-с публично разискване, благодарение на общината, както и да се стартира с интернационален конкурс, който да се случи при започване на следващата година.

Има възможност обектът да коства, по авансово предвиждания, не повече от 40-50 милиона лв., сподели Минеков и посочи, че средствата могат да бъдат както от страната, по този начин и да се взема участие с планове по разнообразни стратегии и да се търсят европейски средства.

На срещата е решено да се подпише тристранен меморандум-съглашение, след което в най-скоро време да се изготви проект с съответни стъпки за осъществяване на каузата Пловдив да има опера, добави министърът на културата. Когато има меморандум, на следващия ден аз и той даже да не сме на тези постове, ще се съблюдават стъпките, разяснява Здравко Димитров.

Самият факт, че има такава среща във формат министър-кмет и пълномощници на фондацията, приказва, че тя е била ползотворна и желанията са съществени, добави кметът. Той посочи, че тематика на диалозите са били ремонтът на Концертна зала в постройката на някогашния партиен дом, където до момента се помещаваше Операта /сега употреби Дома на културата/, и Тютюневия град.
 

Източник: dariknews.bg