ОПЕК+ обяви изненадващо намаляване на производството на петрол, което ще

...
ОПЕК+ обяви изненадващо намаляване на производството на петрол, което ще
Коментари Харесай

ОПЕК+ обяви изненадващо намаляване на производството на петрол

ОПЕК+ разгласи изненадващо понижаване на производството на нефт, което ще надвиши 1 милион барела дневно, ограничавайки доставките от май макар възобновяване на цените от 15-месечни дъна.

Саудитска Арабия поведе картела, като даде обещание лично понижаване на доставките с 500 000 барела дневно. Колеги-членки, в това число Кувейт, Обединените арабски емирства и Алжир, последваха образеца, до момента в който Русия сподели, че съкращаването на производството, което ползва от март до юни, ще продължи до края на 2023 година Това значи, че от май ще има към 1 милион барела дневно по-малко недопечен нефт, който се влива на пазара, в сравнение с се очакваше преди.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи, че този ход е „ непринудено редуциране “, което цели да резервира стабилността на пазара, в изказване на Saudi Press Agency.

ОАЕ съобщи, че ще понижи производството със 144 000 барела дневно, Кувейт разгласи понижение със 128 000 барела дневно, до момента в който Ирак съобщи, че ще понижи производството с 211 000 барела дневно, а Оман разгласи понижение с 40 000 барела дневно. Алжир съобщи, че ще понижи добива си с 48 000 барела дневно.

Това е доста понижение за пазар, където - макар последните съмнения на цените - предлагането изглеждаше крепко за последната част на годината. Фючърсите на петрола не се търгуваха, когато понижението беше оповестено в неделя, само че неизбежната ценова реакция може да способства за инфлационния напън по целия свят, принуждавайки централните банки да поддържат лихвите по-високи за по-дълго време и усилват риска от криза.

Първоначалното влияние на съкращенията от идващия месец ще е към 1,1 милиона барела дневно. От юли, заради разширението на съществуващото понижение на доставките в Русия, на пазара ще има към 1,6 милиона барела дневно по-малко недопечен нефт, в сравнение с се очакваше до момента.

Този ход още веднъж може да възпламени напрежението сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия, районен сътрудник, чиято връзка с администрацията на президента Джо Байдън е напрегната.

Русия удължава ограниченията

Русия реши да резервира производството си на нефт на понижено равнище до края на 2023 година на фона на високата волатилност на международния пазар, сподели в неделя вицепремиерът Александър Новак.

Преди това Русия даде обещание да понижи добива си единствено на недопечен нефт с 500 000 барела дневно през март в отговор на западните наказания, в това число тавани на цените на петрола и горивата, и да резервира тези ограничавания до юни.

„ Днес международният пазар на нефт минава през интервал на висока волатилност и непредсказуемост заради продължаващата банкова рецесия в Съединени американски щати и Европа, световната икономическа неустановеност и непредсказуемите и недалновидни решения в енергийната политика “, сподели Новак в изказване, оповестено на неделя. „ В същото време стабилността и прозрачността на световния петролен пазар са основни за обезпечаването на енергийна сигурност в дълготраен проект. “

Съкращенията от 500 000 барела дневно ще бъдат приложени от „ междинното равнище на произвеждане, оценено от вторични източници “ за февруари, съгласно Новак.

Възобновяване на потоците през Турция

Полуавтономният район Кюрдистан (KRG) в Ирак заяви по-рано в неделя, че е постигнал съглашение с федералното държавно управление за обновяване на износа на нефт през Турция тази седмица, откакто юридически спор тласна нагоре цените на суровия нефт.

„ След няколко срещи сред районното и федералното държавно управление на Кюрдистан беше реализирано в началото съглашение за обновяване на износа на нефт през Джейхан тази седмица “, сподели Лоук Гафури, ръководителят на отдела за задгранични медии на KRG, в Twitter.

Турция затвори водопровод, минаващ от Северен Ирак до Джейхан през март, откакто интернационален бизнес съд сподели, че управляващите на KRG не би трябвало да изнасят нефт от средиземноморския терминал без утвърждението на Багдад. Този ход беше част от дългогодишния опит на Багдад да отстоява правото си да ръководи ресурсите в Кюрдистан, който изпомпва и продава нефт без значение.

Възобновяването ще бъде за експорт на повече от 400 000 барела дневно от иракски нефт, който минава през Турция. Споразумението ще остане в действие, до момента в който законът за петрола и газа не бъде утвърден от Народното събрание на Ирак, сподели Гафури.

Листната на борсата в Лондон Gulf Keystone Petroleum Ltd. съобщи предходната седмица, че стопира потоците от находището Shaikan, обработвани в индустриално оборудване 1 на 31 март. Други компании, в това число DNO ASA и HKN Energy, към този момент започнаха да понижават производството в Кюрдистан.

Министерството на петрола на Ирак в Багдад съобщи в неделя, че се надява скоро да реализира съглашение за обновяване на износа на нефт. Министерството сподели, че ще разгласи договорката, когато „ се реализира дефинитивно съглашение в сходство с новите разбирания “ за износа на нефт. Предстои да бъдат оповестени детайлности по съглашението.

Миналата седмица Багдад сподели, че KRG би трябвало да излезе от задънената улица, като одобри иракската държавна петролна компания, известна като SOMO, да обработва кюрдските колета от Джейхан.

Отношенията сред KRG, основана в Ербил, и Багдад се усъвършенстваха, откогато Мохамед Шиа Ал-Судани стана министър-председател на Ирак през октомври. Съдебното дело е заведено от предходна администрация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР