ОПЕК и съюзниците й, включително Русия, ще предприемат действия, за

...
ОПЕК и съюзниците й, включително Русия, ще предприемат действия, за
Коментари Харесай

ОПЕК+ намали доставките на петрол, за да повиши цените

ОПЕК и съдружниците й, в това число Русия, ще подхващат дейности, с цел да защитят цените на петрола. Анализаторите считат, че понижението има геополитическа тежест, която надвишава цената на петрола. Решението ще задълбочи енергийната рецесия в Европейски Съюз, който се насочва към криза.
ОПЕК+ се контракти да понижи доставките на недопечен нефт в опит да поддържа цените и по този метод отхвърли апелите на западните държавни управления, които се стремят да лимитират инфлацията в изискванията на ескалираща енергийна рецесия.

Организацията на производителите, в която членува и Русия, ще понижи доставките със 100 хиляди барела дневно от октомври. Така няма да бъде изпълнено контрактуваното предишния месец нарастване със същия размер при визитата на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия, оповестява Financial Times.
Реклама
Докато комерсиалните компании считат, че оповестените количества са относително дребни за международния петролен пазар, където търсенето е към 100 млн. барела дневно, сигналът към Вашингтон и енергийния бранш е явен: ОПЕК и съдружниците й, в това число Русия, ще подхващат дейности, с цел да защитят цените на петрола.

" Това има политическо измерение - Русия желае да накара Запада да заплати за глобите, които е наложила на Москва ", споделя Бил Фарън-Прайс, шеф в консултантската компания Enverus. " Какъв по-добър метод от това да накара своите сътрудници от ОПЕК+ да стартират да стягат петролния пазар. Надеждите на Байдън за някакво съглашение със Саудитска Арабия в този момент наподобяват наивни ".
Обръщане на политиката
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи завършек на месеците на увеличение на доставките по време на възходящата наклонност на цените, довела сорта брент до рекордно високо равнище по-рано тази година след нашествието на Русия в Украйна. Но разпродажбите през последните седмици върнаха брента под 100 $ за барел на фона на възходящите страхове от криза в Европа и по-слабото търсене на нефт от Китай. Резкият спад на цените предходната седмица провокира апели за съкращения от страна на някои членове на ОПЕК+. Брентът нарастна с 4% в понеделник в Лондон след срещата, като се търгуваше се за 96.60 $ за барел. Във вторник обаче цената се намали поради терзанията за китайската стопанска система.

Матю Холанд, геополитически анализатор в консултантската компания Energy Aspects, съобщи, че понижението най-малко частично цели да покаже на пазара, че групата ще работи, с цел да поддържа цените, в случай че наподобява, че те се насочват към колапс.
Реклама
Но анализаторите считат, че понижението има геополитическа тежест, която надвишава цената на петрола, а решението идва единствено дни, и часове, откакто, до момента в който западните наказания против страната не бъдат вдигнати. Решението също по този начин идва в миг, когато когато Съединени американски щати и други страни се приближават до нуклеарна договорка с Иран, което ще приключи глобите върху петролния бранш на страната и ще разреши увеличение на доставките.

" Това е обръщение към Съединени американски щати и интернационалната общественост... Не мислете, че ще стоим, в случай че потребителите продължат да се пробват да се намесят на пазара, било то с тавани на цените, освобождение на стратегически ресурси или опити да върнат Иран назад на пазара ", изяснява Раад Алкадири от Eurasia Group.

В изказване на картела след срещата се споделя, че " по-голямата волатилност и нарасналата неустановеност изискват непрекъсната оценка на пазарните условия и подготвеност за осъществяване на незабавни корекции на производството под разнообразни форми, в случай че е належащо ".

Белият дом съобщи, че Байдън " е бил явен, че енергийните доставки би трябвало да дават отговор на търсенето, с цел да поддържат икономическия напредък ", само че не подлага на критика непосредствено намаляването на производството на ОПЕК+.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР