Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският

...
Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският
Коментари Харесай

Европа не е готова за опасностите от изменението на климата

Опасностите, свързани с изменението на климата, се усилват и Европейският съюз не е квалифициран да се оправи с рисковите горещини, горските пожари и по-сериозните наводнения, предизвести в понеделник Европейската организация по околна среда (ЕАОС), съобщи ДПА

Опасностите от изключителните климатични закани „ нарастват по-бързо от готовността на обществото ни “, Леена Юля-Мононен, която оглавява организацията.

Първата оценка на риска от изменението на климата на ЕАОС откри, че са застрашени голям брой области – от публичната инфраструктура и финансите до здравето и околната среда, като някои от тях са в по-голяма заплаха, в сравнение с се смяташе до момента.

ЕАОС установи, че все по-голямото засушаване и повишението на температурите заплашват освен производството на култури в Южна Европа, само че също и централноевропейските страни.

Затоплянето основава опасност и за преноса на сила, защото топлината оказва въздействие върху електропроводите, а засушаването визира производството на сила в системите на атомните електроцентрали. Наводненията също биха могли да обиден системите за произвеждане на сила в Южна Европа.

Екстремните горещини оказват въздействие и върху преждевременната смъртност, като излагат огромна част от популацията на топлинен стрес, изключително в южните региони на Европейски Съюз. В момента в Южна Европа е толкоз горещо, че комарите могат да придвижват тропически заболявания.

Предупреждението бе отправено ден преди Европейската комисия да разгласява тактика за повишение на способността на блока да се приспособява към изменението на климата.

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР