Опасност от война на територията на България на този етап

...
Опасност от война на територията на България на този етап
Коментари Харесай

Кабинетът запасява България с жито и горива

Опасност от война на територията на България на този стадий няма, а най-големият риск от войната в Украйна е сигурността на нуклеарните централи. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в новото публицистично предаване на Би Ти Ви " Защо, господин министър ".

" Най-голямата заплаха беше, когато видяхме постройката в техния АЕЦ горяща, за мен това беше директна опасност върху нашата сигурност ", съобщи Петков.

По думите му Министерският съвет към този момент е отпуснал средства за България да е подготвена за рискова обстановка. " Трябва да сме подготвени за всичко – с таблетки от йод, със сигналната система. Още в понеделник привиквам щаб, който да постави всичко, което би трябвало да има една страна - гражданска отбрана и т. н. ", добави Петков.

На въпрос дали България не е подценила рисковете от съветска експанзия в Украйна, Петков сподели, че и европейските сътрудници не са очаквали да има война. " Всички бяха учудени от първите бомбардировки. Очакваха се разнообразни сюжети - отчасти влизане, провокации, само че никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети ", разяснява Петков.

Той разгласи, че от понеделник страната стартира да изкупува големи количества пшеница в Държавния запас, тъй че да може да се резервира цената на хляба, с цел да не нарастне.

" Планът е да има подготвеност и да има пшеница до реколтата от идната година. Защото, в случай че има някаква обстановка и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 година ", сподели министър председателят. Идеята е да има задоволително зърно на българския пазар, без значение какво се случва на международния.

" Държавата влиза като регулатор за две неща - за пшеницата и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния запас оптимално ", сподели Петков. Той се опълчи на предлагането на ГЕРБ да се освободят горива от запаса за понижаване на цените по бензиностанциите. " Но ние не знаем какво ще се случи, не знаем дали през Босфора ще се минава свободно. Тези количества ги държим, тъй че да сме сигурни, че в случай че стане същинска огромна рецесия - не безрезултатна суматоха във фейсбук, а в действителност дефицит на горива, да можем да реагираме ", уточни Петков. По думите му запасът е цялостен с количества съвсем за оптималните 90 дни, само че казусът бил, че част от тях са отвън България.

На всички гранични пунктове ще има специфични фургони за улеснение на бежанците, сподели още Петков. Още от петък е подписана заповедта, от понеделник-вторник оперативно би трябвало да стане.

По въпроса за освобождението на Стефан Янев от поста министър на защитата, Петков разяснява, че бил сюрпризиран по какъв начин незабавно по-късно ексминистърът оповестил, че ще взе участие в политически план. Петков назова " неточност " назначението на Янев в държавното управление.

От думите на Кирил Петков стана ясно, че в началото обсъжданият за правоприемник на Стефан Янев в Министерството на защитата – Тодор Тагарев, ще бъде назначен като консултант. Отговорността му ще бъде бързо да провежда реакция от страна на страната при положение на изключителна обстановка поради войната с Украйна. Петков отбрани Тагарев като най-подходящия човек за сходна задача.

По въпроса за възможна оставка на управлението на НСО поради несправяне с защитата му по време на отбелязването на националния празник на Шипка Кирил Петков сподели, че президентът би трябвало да направи собствен разбор на обстановката и да реши дали шефовете на НСО би трябвало да бъдат глобени по случая.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР