Опасно ветровито време днес - след планининските върхове, където поривите

...
Опасно ветровито време днес - след планининските върхове, където поривите
Коментари Харесай

Много ветровито ще е в петък

Опасно прохладно време през днешния ден - след планининските върхове, където поривите напразно са неизмерими, над 140 км/ч, най-ветровито е досега във Враца и Хасково – съвсем 90 км/ч, в София, Стара Загора, Монтана и Кърджали - над 70 км/ч.

Много прохладно ще се задържи и през нощта, и на следващия ден. Предупреждение за рисково мощни пориви остава в действие в цялата страна. Повишена ще остане и концентрацията на сахарски прахуляк във въздуха.

Минималните температури на следващия ден в множеството региони ще са сред 9° и 14°, в София - към 10°, а оптималните още малко ще се покачат и ще са сред 20° и 25°. Облачността ще е променлива, след обяд в Западна България - по-често забележителна и там ще има валежи, оцветени поради сахарския прахуляк и съпроводени тук-там от гръмотевици.

Най-ветровито ще бъде още веднъж в планините, където ще продължи да духа плевел и ураганен югозападен вятър. Опасността от лавини отвън обработените писти в ски-курортите остава висока.

Облачността ще е променлива, забележителна след обяд в масивите от западната половина от страната и там тук-там ще превали дъжд, допустимо е и да прегърми. Сняг ще превалява единствено по най-високите върхове.

Много прохладно ще остане през идващото денонощие освен у нас, само че и във всички балкански страни. Причината – просторен циклон с център над Централното Средиземноморие, в предната част на който към полуострова се придвижва по-топъл въздух.

И за разлика от високите за сезона температури в Югоизточна Европа, в западните елементи от континента ще бъде студено за това време от годината и в доста региони ще вали.

И у нас в събота ще има превалявания, по-интензивни и съпроводени от гръмотевици в Югозападна България, само че ще се задържи по-топло от нормалното. В неделя температурите бързо и внезапно ще се намалят. Ще вали дъжд, който със захлаждането в регионите до към 700 метра е допустимо да прмине в сняг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР