Опасно мръсен е въздухът в цялата страна от началото на

...
Опасно мръсен е въздухът в цялата страна от началото на
Коментари Харесай

Мръсен въздух: Най-сериозни са замърсяванията в...


Опасно замърсен е въздухът в цялата страна от началото на годината.  Сериозно отклоняване от нормите  регистрират данните на Изпълнителната организация по околна среда, предава Бтв.

Най-сериозни замърсявания от началото на годината са регистрирани в столицата. Днес в София  дишахме по-мръсен въздух от през вчерашния ден .

По региони най-тежко е било ситуацията в  „ Хиподрума ”, „ Павлово ”, „ Надежда ”, „ Дружба ” и „ Младост ” .

 Мръсен въздух

Снимка: btvnovinite.bg

AirSofia.info за следващ ден регистрира високо замърсяване на въздуха в столицата. Мрежата употребява датчици за премерване на замърсяването, които са ситуирани в цялата столица и дават информация в действително време.

Интересното е, че в това време системата, създадена от Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките, която Столичната община употребява за премерване на замърсяването във въздуха, дава напълно разнообразни данни.

 Прогнозна информация на Столична община за дати 9.01 и 10.01

Снимка: Столична община

На уеб страницата на Столичната община се публикува  прогнозна  информация, съгласно която днес и на следващия ден няма да има замърсяване

а Иван, който е  астматик , обстановката през последните дни е  тестване . „ В моя случай, в случай че за час – час и половина до два съм без маска при тези условия, върша оток на белия дроб ”, споделя той. 

Мъжът носи и личен апарат, с който мери замърсяването. „ Благодарение на него мога да се ориентирам за какъв интервал от време мога да си разреша удоволствието да вдишвам софийски въздух ”, разяснява Иван. 

 

Данните на организацията по околната среда и водите демонстрират, че и тази заран е отчетено  замърсяване 5 пъти над допустимото в София . „ Най-голямото замърсяване е от битовото отопление и нечистите улични платна ”, отбелязва Валери Серафимов от дирекция „ Мониторинг и оценка на околната среда ”. 

 

 Мръсен въздух

Снимка: btvnovinite.bg

От общината оповестиха, че следва да бъдат утвърдени нови ограничения. „ В дни като тези да може да се пуска т. нар.  зелен билет на стойност 1 лева , с цел да могат повече хора да се възползват от градския превоз ”, сподели кметът Йорданка Фандъкова. При по-сериозно замърсяване градският превоз ще е безвъзмезден.

От септември предходната година система за ранно предизвестие оказва помощ на общината с прогнози два дни по-рано дали и къде ще има замърсяване. Разработката на Българска академия на науките обаче  не всеки път улавя отклоненията

„ Системата за ранно предизвестие е една прогностична система и като всяка система, пргнозирайки времето и още нещо друго, тя в никакъв случай не може да дава 100% меродавен резултат ”, акцентира проф. Христо Брънзов.

Иван вижда единствено един излаз. „ Трябва да се изнеса  – може би на Витоша, може би Боровец, може би някъде по селата в близост ”, разяснява той.

 Мръсен въздух

Снимка: btvnovinite.bg

В обществените мрежи се появиха  десетки фотоси и мнения  за отровния въздух.

В обстановка като София от началото на годината са и в Пловдив, Благоевград, Горна Оряхoвица, Плевен, Смолян и Видин.

 Мръсен въздух

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време в Скопие властите започнаха съответни мерки за справяне със замърсяването – градският превоз е безвъзмезден до момента в който наличието на фини прахови частици във въздуха не намалее.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР