Опасно ли е оранжевото небе над България и какво време

...
Опасно ли е оранжевото небе над България и какво време
Коментари Харесай

Пролетта ще настъпи по-късно от очакваното

Опасно ли е оранжевото небе над България и какво време да чакаме до април?

Небето в някои региони на Западна България през днешния ден беше с оранжев нюанс, а повода бе преносът на прахуляк от Сахара, който обхвана освен Пиренейския полуостров, Западна Европа, а доближи и до нашата страна.

Прах от Сахара не за първи път оцветява небето. Обикновено това се случва в късна пролет или ранна есен, споделя климатологът Петър Янков, представен от.

"Това се дължи на по-топъл въздух, който е заел централните елементи от континента и в неговата външна страна от юг се придвижва бързо подобен изсъхнал въздух с прашинки от Сахара. Поради вятъра, който се основава, се издигат тези прашинки във височини, като се придвижват над централноевропейските страни ", изясни той.

Тази година обаче оранжевото време изпревари пролетта, която пък посрещаме на 20 март. Повишение на температурите още не се чакат.

"Между 20 и 22 март се чакат още веднъж превалявания и те ще бъдат още веднъж смесени от дъжд и сняг с намаляване на температурите ", уточни климатологът.

"Около 24-25 март, когато се чака едно трайно стопляне, с сензитивно покачване на температурите ", предвижда Петър Янков.

Месец април пък ще стартира с повече слънце.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР