Опасно ли е да се шофира след употребата на метадон?

...
Опасно ли е да се шофира след употребата на метадон?
Коментари Харесай

Два пъти съдът оправдава шофьор, пил метадон, за да лекува наркозависимост


Опасно ли е да се кара след използването на метадон? Попадат ли под ударите на закона водачите, които са на метадонова стратегия за лекуване от наркозависимост и са дали позитивна проба, откакто метадонът е включен в лист на субстанции с висока степен на риск, а уредът на служителите на реда изрично го регистрира?

Преди дни по подобен проблем за следващ път се произнесе окръжният съд в Благоевград, като оправда водач с позитивна проба за метадон, написа " 24 часа ".

52-годишният мъж е бил спрян за инспекция в кв. “Струмско ”, до момента в който кара лека кола. Поради съмнителното държание, което униформените определили като несъответстващо и притеснително, те го тествали за приложимост на алкохол и наркотични субстанции. Тестът отчел позитивен резултат за съществуване на метадон. Водачът не скрил, че е използвал 220 г метадон по повод терапия.по лекарско наставление.

Взетите проби от кръв и урина са изследвани във ВМА - София. Съдебната химико-токсикологична експертиза удостоверила съществуването на метадон в кръвната проба 0,6 микрограма на милилитър, съществуването му се потвърждава и в тестът урина. Заради това му е повдигнато обвиняване за шофиране под въздействието на наркотични субстанции. Мъжът, който от 10 година е включен в стратегия за метадоново лекуване поради хероинова взаимозависимост, имал идентично обвиняване за шофиране след приложимост на метадон преди няколко години.

Тогава на първа и втора инстанция е приет за отговорен и получава условна присъда, само че по процесуалния ред за обновяване на делото Софийският апелативен съд анулира присъдата и го признава за почтен. След решението на съда от януари 2021 година водачът продължава умерено да си кара колата, хващат го за повторно, още веднъж застава пред съда и за повторно е оправдан.

Прокуратурата обаче счита, че фактът, че одобряваният метадон е с лечебна цел, не може да повлияе върху съставомерността на това закононарушение. Причината е, че лицата, приемащи метадон, с цел да имат правомерно държание, не следва да карат. Обвинението развива и тезата за осъществено закононарушение от субективна страна, тъй като има декларация, с която лидерът при започване на метадоновото лекуване е бил известен, че веществото е наркотично и упойващо и след неговото приемане не следва да сяда зад кормилото

Това, че един път съдът се е произнесъл по същия проблем с мъжа, е изолирано решение, а правосъдната процедура е безапелационна, че е неразрешено ръководството на МПС след приложимост на наркотични субстанции, било то и от лица, включени в метадонови стратегии, стимулира се прокуратурата.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР