Опасно лекарство срещу COVID - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк

...
Опасно лекарство срещу COVID - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк
Коментари Харесай

Медици: Кацаров е поръчал съмнително и опасно лекарство срещу ковид

Опасно лекарство против Коронавирус - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк някогашният длъжностен министър Стойчо Кацаров. За това предизвестиха известни учени и медици пред " Труд ". Те обясниха, че медикаментът е със противоречива резултатност, с мутагенен капацитет и че може да форсира появяването на нови вирусни разновидности. Изразено бе и неразбиране за какво здравното министерство е побързало да договаря от препарата на Merck и нищо не е направило, с цел да обезпечи за болните надалеч по-надеждното лекарство на Pfizer.

На 2 декември Стойчо Кацаров посредством договаряне без авансово съобщение поръчва 20 000 дози Molnupiravir за 23 861 200 лв. (без ДДС). Договорът е подписан на 12 януари 2022 година, т. е. при новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова демонстрира Регистърът на публичните поръчки. Любопитна детайлност е, че реализатор е компанията " Фармнет " на Веселин Марешки, която съгласно Министерство на здравеопазването е " акредитиран представител на MERCK за България във връзка с противовирусното лекарство за перорално приложение Molnupiravir ".

В документите на Агенцията за публични поръчки се показва и че първите 11 520 лечебни дози Molnupiravir ще бъдат доставени до 8 седмици след издаване на позволение за приложимост по реда на Регламент №726/2004 на Европейския парламент. Препаратът към момента няма издадено позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Едва откакто получи такова, Европейският парламент ще му даде " зелена светлина " за приложимост.

Акад. Ваньо Митев разяснява пред " Труд ", че персонално той не би се лекувал с Molnupiravir. Той изясни, че " могъщата американска организация за надзор на храните и медикаментите (FDA) показва, че е претеглила рисковете по отношение на изгодите от препарата. FDA витиевато споделя, че " това не е цялостно утвърждение на молнупиравир, а по-скоро лимитирано позволение за незабавна приложимост (предвид настоящото положение на пандемията COVID-19) с ограничавания за използването му за възрастни над 18 години с висок риск от тежък COVID-19, без достъп до различно лекуване ".

И пулмологът проф. Коста Костов сподели, че за Molnupiravir има теоретични допускания, че може да форсира появяването на нови вирусни разновидности, както и да аргументи разновидности на човешката ДНК (нисък риск от генна увреда). Затова Molnupiravir би трябвало да се употребява единствено при липса на други други възможности и да се заобикаля при бременни и деца, акцентира проф. Костов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР