Опасно изтичане на гориво е установено по време на зареждането

...
Опасно изтичане на гориво е установено по време на зареждането
Коментари Харесай

Нов теч на гориво е установен при зареждането на мегаракетата на НАСА

Опасно приключване на гориво е открито по време на зареждането на мегаракетата на НАСА, която съгласно проектите по-късно през днешния ден би трябвало да бъде изстреляна от галактическия център " Кенеди " във Флорида за тестов полет към Луната, съобщи Асошиейтед прес.

Течът е открит малко преди отварянето на двучасовия стартов прозорец през днешния ден, който е от 14,17 часа източноамериканско време (18,17 ч. по Гринуич). 

В понеделник, 29 август, изстрелването на 98-метровата Ес Ел Ес (SLS) бе спряно поради приключване на гориво и развален термосензор на мотор. Смяташе се, че проблемите са решени от инженерите на НАСА.

По време на зареждането рано тази заран локално време обаче е прозвучала тревога за свръхналягане и то за малко е прекратено. Не са установени вреди и зареждането с гориво е траяло. Минути по-късно обаче водородното гориво почнало да изтича от секция на мотора в долната част на ракетата. НАСА спря зареждането, до момента в който инженерите се пробват да решат казуса.

Часовниците за назад преброяване не престават да отмерват времето до планувания старт, отбелязва Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Ако въпреки всичко бъдат спрени, то НАСА може да насрочи различен опит за изстрелване на ракетата в понеделник или вторник.

Метеорологичните условия постоянно са спомагателен фактор. Според последната прогноза има 70% късмет времето да е удобно по време на съботния двучасов стартов прозорец. 

Мисия " Артемис 1 " ( " Артемида 1 " ) се насочва на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света до момента.

Целта на задачата " Артемис 1 " е да сложи началото на американската стратегия за завръщане на Луната, да откри трайно наличие на нея и да я употребява като трамплин за бъдещи задачи до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита към естествения сателит на Земята през 2024 година и най-рано през 2025 година екипаж да кацне на повърхността ѝ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР