Опасно е преди избори да се случват трагедии като тази

...
Опасно е преди избори да се случват трагедии като тази
Коментари Харесай

Политолози: Говоренето за трагедията с шахтата-убиец има смисъл, само ако се стигне до системните основания

Опасно е преди избори да се случват нещастия като тази с убитото от ток 16-годишно момче. Това може да активизира, да възпламени една голяма искра на неодобрение. Говоренето за тази покруса има смисъл единствено тогава, когато се стигне до систематичните учредения за нея.
Това показаха в ефира на Българската национална телевизия политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски. Двамата разясниха политическата конюнктура у нас и невижданата конюнктура, в която ще се проведат изборите.

В навечерието сме на едни избори, които, както и да завършат, ще породят доста повече проблеми, в сравнение с ще решат, безапелационен беше още Делийски.

“Машини, Коронавирус обстановка и ниска изборна интензивност могат да ни доведат до обстановка, в която (понеже ще имаме някаква форма на изненада на вота - можем да сме сигурни) изгубилите играчи ще имат задоволително съображение да оспорят изборите”, добави на собствен ред Ганев.

По думите му при ниска изборна интензивност още един път се ерозира легитимността на изборните резултати.

“Може би е време да достигнем и това дъно. Политическата ни система е в такова трагично състояние… Пускаме понякога около нас да минат някакви нюанси на “Не е толкоз зле…”. Може би е време да се “счупят” изборите като инструмент за основаване на законна власт, с цел да си дадем, че по този начин тази политическа система не може да функционира”, добави Делийски.

Единствената опция на гласоподавателите ще остане да поддържат връзка с конструирани облици през медиите, счита още Делийски. Това не е толкоз неприятно за политиците по думите му, само че ще ги лиши да се срещнат челно с националната обич.

Може да е по-честно към гласоподавателите, само че е по-губещо за партиите ясно да декларират с кого биха се коалирали след изборите. Ако една партия го съобщи занапред, тя губи част от възможните си последователи и гласоподаватели, счита Ганев.

Делийски добави, че поръчката с кого ще ръководят партиите е изцяло безсмислена, когато няма никаква концепция какво ще се прави по-късно, даже от позиция на ръководещите.

“Какво ще вършим с всички тези проблеми, наследени от 10-годишното ръководство на ГЕРБ, откакто те са посочили, че “носят отговорност и доста работят””, попита Делийски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР