Опасната инфекция жиардиаза повали шестима души в Пловдив и областта

...
Опасната инфекция жиардиаза повали шестима души в Пловдив и областта
Коментари Харесай

Опасна инфекция повали шестима в Пловдивско за седмица

Опасната зараза жиардиаза повали шестима души в Пловдив и региона от 1 до 7 октомври. За това осведомиха от Националния център по публично здраве и разбори. Данните са тревожни, като се има в поради, че през тази година в никакъв случай толкоз доста хора не са се разболявали в границите на една седмица. Дори и през месец април, когато е върхът до в този момент с 11 болни, те са стигали най-вече до четирима за една седмица, написа " Марица ".

За съпоставяне през януари има единствено един случай, през февруари- 5, през март - два, през май един, през юни- нула, юли- два, през август един и през септември- три.

Жиардиазата, известна още като ламблиоза, съставлява диарийна зараза на тънките вътрешности, причиняваща се от едноклетъчен организъм Giardia lamblia. Заболяването е публикувано по целия свят, като визира 20-30% от хората. За страдащите от СПИН или други имунодефицитни болести жиардиазата може да е смъртоносна.

Има няколко метода на предаване на болестта: от човек на човек, посредством нечисти ръце, неизмити хранителни артикули, със нечиста вода, от мухи и хлебарки или сексуален контакт.

Симптомите нормално стартират 1 до 2 седмици след заразяването, като продължителността на изявата им е 2 до 6 седмици. Най-често болестта протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика.

Оплакванията се показват с безапетитие, изменен усет, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които минават непринудено. В хроничните случаи се появява стомашен дискомфорт и отичане на корема от газове в червата. Чревната форма протича в комбиниране с жлъчно-чернодробна и алергична форми, нервни и психологични нарушавания, разстройства на стомашната секреция.

Диагностиката се прави по елементарен метод в паразитологична лаборатория посредством проучване на фекална проба с величина на грахово зърно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР