Опасна ли е бутилираната вода? Вижте мнението на специалистите! Ето

...
Опасна ли е бутилираната вода? Вижте мнението на специалистите! Ето
Коментари Харесай

Опасна ли е бутилираната вода? Вижте мнението на специалистите!

Опасна ли е бутилираната вода? Вижте мнението на експертите! Ето резултатите от ново изследване, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences. Те сочат, че водата в пластмасова бутилка е 100 пъти по-лоша, в сравнение с се смяташе до момента. В случая става въпрос за броя на дребните пластмасови късчета, които съдържа. С помощта на неотдавна изобретена техника
учените преброяват приблизително 240 000 откриваеми фрагмента пластмаса на литър вода.
И това се отнася за известни марки – сред 10 и 100 пъти повече от предходните оценки. А това поражда евентуални опасения за здравето, които изискват по-нататъшно изследване.

„ Ако хората са загрижени за нанопластмасата в бутилираната вода, рационално е да се намерения за други възможности като чешмяната вода “, Това съобщи пред Агенция Франс Прес доцентът по геохимия в Колумбийския университет и съавтор на публикацията Бейжан Ян.

„ Не съветваме да не се пие бутилирана вода, когато е належащо.
Рискът от дехидратация може да надвиши евентуалните въздействия от излагането на нанопластмаси “,
добави той.

През последните години в международен мащаб нараства вниманието към микропластмасата. Тя се откъсва от по-големи източници на пластмаса и в този момент се среща на всички места – от полярните ледени шапки до планинските върхове. По този метод се популяризира в екосистемите и попада в питейната вода и храната.

Докато микропластмасата е с размер под 5 милиметра,
нанопластмасата се дефинира като частици с размер под 1 микрометър.
Това са толкоз дребни частици, че могат да преминат през храносмилателната система и белите дробове, да попаднат непосредствено в кръвния поток и оттова в органите, в това число мозъка и сърцето. Те могат също по този начин да преминат през плацентата и да попаднат в организма на неродените бебета. Проучванията за въздействието им върху екосистемите и човешкото здраве са лимитирани, макар че някои ранни лабораторни проучвания ги свързват с токсични резултати, в това число репродуктивни аномалии и стомашни проблеми.

За да изследва наночастиците в бутилираната вода, екипът употребява техника, наречена микроскопия на подтикваното раманово разсейване (SRS), която неотдавна беше изобретена от един от съавторите на публикацията и работи посредством проучване на пробите с два лазера, настроени по този начин, че да накарат избрани молекули да резонират, разкривайки какво съставляват те за компютърен логаритъм.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР