Опашките за шеф на българска здравна институция вървят бързо. Дори

...
Опашките за шеф на българска здравна институция вървят бързо. Дори
Коментари Харесай

Опашката върви бързо

Опашките за началник на българска здравна институция вървят бързо. Дори прекомерно бързо през последните 9 години. В устрема си ръководещите да създадат промени в системата сменят началник след началник. Вчера прекратиха предварително мандата на следващия шеф на касата. Управител, определен преди по-малко от година с цялостно болшинство. И като че ли колкото по-единодушно бива определен един началник, препоръчан от ГЕРБ, толкоз по-бързо напуща шефското кресло. Но постоянно остава открит въпросът: "Оттук нататък каква смяна да се чака? "
Никаква! Защото със промяната на персони не се трансформира системата. Само припомня една нелицеприятна сентенция за...креватите. В държавните управления на ГЕРБ обаче всичко е допустимо - всяко уволняване или предопределение е откъс от безизходицата на ръководещите. Иначе нищо в системата не се трансформира с изключение на рестрикциите - те стават повече и по-необосновани, а нещата не престават да не вървят. Управляващите по този начин и не проумяха 9 години, че не е обикновено ръководителят на една социална институция, каквато е НЗОК, да бъде препоръчана от политическа мощ и избирана от парламент. Но явно това ги устройва, тъй като биват избирани послушни хора - идват, когато им кажат, потеглят си, когато им кажат. И не им пука, че унижават една или друга персона. Примерите са доста, само че най-пресният е с изпълнителния шеф на "Медицинския одит " - назначен при основаването й, освободен през 2012 година, назначен през 2014 година, освободен при започване на 2017 година, назначен в средата на годината, освободен в този момент...
Опашката обаче върви толкоз бързо пред здравните институции, че даже незабелязани остават общо 11 смъртни случая за 2017 година в български лечебни заведения - нямало е данни прокуратурата да е сигнализирана за тях.
Що за здравна система имаме, откакто горе-долу всяко лечебно заведение и всяка здравна институция най-малко за няколко нарушавания има досие в прокуратурата?
Нормално ли е?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР