Опашките за гориво и олио са организирани акции с цел

...
Опашките за гориво и олио са организирани акции с цел
Коментари Харесай

Асен Василев: Опашките за гориво и олио са организирани акции за всяване на паника

Опашките за гориво и олио са проведени акции за манипулиране на пазара и всяване на суматоха, счита министърът на финансите Асен Василев.

В предаването „ Защо, господин министър? “ той изясни, че за бензина особено е станало ясно, че младежката организация на ГЕРБ много интензивно се е присъединила и е разпратила това до 1 милион консуматори, само че за опашките за олиото към момента няма информация.

„ За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има задоволително олио по складовете, виждаме, че единствено в няколко вериги се подвигнаха цените и единствено на някои производители.

Някои компании или някои хора, които провеждат тази операция, сега издевателстват над българския народ “, сподели министърът на финансите.

Според него сега, в който има всяване на суматоха и опит за операция на пазара, това са противозаконни дейности. Органът, който би трябвало да ги откри и глоби е Комисията за защита на конкуренцията, означи Асен Василев.

„ Сезирали сме я за бензина, в този момент и за олиото. До нас доближават информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар “, сподели още Василев.

„ Зад акцията за горивата видяхме, че стоят политически ползи. За олиото тече разбор кой е вдигнал цените, по какъв начин и по какъв метод е публикувана информацията “, уточни той.

Министърът на финансите беше безапелационен, че не идва пролет с високи цени на горивата и продуктите.

„ Цените на електрическата енергия са същите, каквито са били на 1 юни предходната година. Новият регулатор КЕВР сподели, че изказванията на остарелия регулатор за покачване на цените не дава отговор на действителната реалност. Цените най-малко до юли ще останат такива, каквито са “, безапелационен беше Василев.

Според него е обикновено да има инфлация, тъй като има война. „ Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се подвига двойно или тройно, в 99% от случаите е операция на пазара “, уточни Асен Василев.

По думите му страната се намесва доста ясно с лостове, които са пазарни и с инструментариума, който съществува за регулация на пазара.

„ В момента България употребява най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в страната има пшеница два пъти повече в сравнение с ни би трябвало, с цел да стигнем до годишна продукция 2023 година Държавата изкупува зърно, с цел да се подсигурим, че и за самун, и за фураж, ща има задоволително зърно до годишна продукция 2023 година Ако не успеем да подсигурим зърно до годишна продукция 2023 година ще забраним износа на зърно, само че сега имаме повече, в сравнение с ни би трябвало “, изясни министърът на финансите.

„ Преди две седмици пуснахме комбинирани инспекции от ДАНС, Национална агенция за приходите и Митници физически да ревизират освен държавния запас, само че и всички хранилища. Така знаем какъв брой тъкмо гориво имаме, какъв брой зърно имаме, торове, слънчоглед – безусловно всички сериозни артикули, които под една или друга форма биха повлияли върху продоволствието и енергийната сигурност “, означи още Асен Василев.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР