Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на

...
Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на
Коментари Харесай

Обрат: повече наети отколкото безработни през миналата седмица

Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на март и началото на април.

© Надежда Чипева За първи път от въвеждането на изключително състояние в страната на 13 март в седмицата от 18 до 24 май броят на хората, които са почнали работа през бюрата по труда, е по-голям от тези, които са се записали като безработни в тях. С което на процедура безработицата понижава. Това излиза наяве от експресните данни на Националния статистически институт, които се разгласяват в специфичната секция за Covid-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта.

Постъпилите на работа са общо 8028 души, което е най високият резултат откогато Национален статистически институт подава сходна статистика (3 февруари 2020 г.). На този декор новите безработи са 7225 - което е и най-ниския резултат от първата седмица след въвеждането на изключителното състояние насам. Това на процедура демонстрира, че още през първата седмица на отпадането на ограничаващи ограничения наклонността за растеж на безработицата се обръща. Очакванията са, че това ще се ускори през тази седмица и изключително при започване на юни, когато се чака да бъдат позволени и множеството от дейностите на закрито.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Едно от обясненията за тази внезапна смяна на пазара на труда е, че огромна част от работодателите са предпочели да съкратят чиновниците си, когато активността им е била възпрепятствана от ковид, а в този момент ги наемат още веднъж, когато могат да отворят обектите си.

Къде наемат

От данните на статистическия институт се вижда, че не във всички градове наклонността е идентична. В София да вземем за пример към момента броят на новорегистрираните безработни е по огромен от този на почналите работа - 1213 против 874. Подобна обстановката още в Пловдив и Стара Загора. Но в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Пазарджик (тук влиза и Велинград), Плевен, Пловдив, Русе и други наетите са повече от останалите без работа.

В част от общините, като Бургас, Варна, Велико Търново и Добрич позитивната наклонност е почнала още през предходната седмица от 11 до 17 май. Т.е. това са най-вече обитаеми места, които са и труристически дестинации.

Изгубени в рецесията

Като цяло от седмицата след оповестяването на изключителното състояние до в този момент броят на новорегистрираните безработни е 140 759. Повече от половината от тях са отишли в бюрата по труда в интервала от 30 март до 19 април, като върхът е през седмицата от 6-12 април - съвсем 31.5 хиляди безработни.

Започналите работа от 13 март до 24 май пък са общо 38 693. Най-слабата седмица е била 23 до 29 март, когато са били наети единствено 2203 индивида.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР