Опашките от тирове изнервиха шофьорите Множество сигнали от изнервени и

...
Опашките от тирове изнервиха шофьорите Множество сигнали от изнервени и
Коментари Харесай

Трети кантар на Дунав мост облекчи трафика през пункта

Опашките от тирове изнервиха водачите

Множество сигнали от изнервени и разтревожени русенци, принудени да се оправят с километричните опашки от тежкотоварни коли в региона на Дунав мост при Русе и по пътя към Мартен, получи през днешния ден регионалният шеф Анатоли Станев.

Гражданите показваха своето неодобрение за това, че за следващ път са принудени да закъсняват за работа и оставят по-късно децата си в детските градини и учебните заведения. Областният шеф и неговият заместител Людмил Христов организираха редица срещи с управляващите за граничен и митнически надзор от българска страна, а също по този начин разговаряха със водачи на задгранични камиони и негодуващи жители.

След разбор на ситуацията и извършени диалози с префекта на окръг Гюргево се оказа, че до обед към момента не работеше третият кантар за претегляне на камионите на вход в Румъния. Въпреки това след поредност от диалози сред Станев и управляващите в Гюргево оборудването бе задействано още в ранния следобяд. Това понижи опашките от чакащи тирове с няколко километра единствено за три – четири часа. Колко време оборудването ще бъде интензивно още не е ясно, само че поръчката на румънската страна е безапелационна, че ще продължи да работи за справяне със обстановката. Към момента кантарът е към момента е в тестови режим.

Припомняме, че румънските управляващи оповестиха, че сходно оборудване ще проработи още през месец май. „ Категоричен съм, че стартирането на трети кантар на територията на Гюргево ще облекчи трафика. Необходимо тази мярка да бъде подхваната в оптимално къси периоди “, разяснява Станев. Липсата на още един кантар забавя обработката и утежнява трафика на българска територия. Областният шеф категорично уточни, че сме едвам при започване на летния сезон, като през идващите седмици следва увеличение и на потока от леки коли. Станев сложи въпроса за облекчение на тежкотоварния трафик и на вниманието на българското посолство в северната ни съседка, както и пред румънската задача в България. По последни данни за миналите 24 часа на излаз от страната ни са минали над 1400 камиона.

Преди повече от месец по самодейност на регионалния шеф Анатоли Станев бе въведена краткотрайна организация на придвижването, с която се не разрешава прекъсването на тежкотоварни моторни транспортни средства в сектор от малко над 700 метра по пътя сред Русе и Мартен и по-точно в сектора сред кръстовището на Дунав мост и това на Индустриалната зона. Освен знаци, направени от Община Русе, на място има и непрекъснато дежурни екипи на пътна и гранична полиция, представители на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, както и на БГТОЛ, които управляват процеса и съблюдават за избягването на тапи. Патрулиращите служители на реда са взели и ограничения за недопускане изпреварване сред товарните коли в региона, тъй че да се избегне задръстването и на втората лента, което безусловно стопира целия трафик и по този начин се стига до неспособност за прекосяване по пътя даже от коли на специфичен режим на придвижване.

За да се понижат опашките от изчакващи транспортни средства в региона на граничния пункт, камиони се стопират на територията на община Бяла, както и в прилежащи области – Велико Търново и Стара Загора. Това става допустимо посредством и на екипите на БГТОЛ.

Днешните диалози се осъществиха и със съдействието на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР