Опашките на ГКПП Капитан Андреево не секват, а проблемът се

...
Опашките на ГКПП Капитан Андреево не секват, а проблемът се
Коментари Харесай

Проблемът на границата ни с Турция се засилва

Опашките на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево не секват, а казусът се задълбочава. Хладилните камиони със зеленчуци и плодове, които се изследват за пестициди, стоят с часове за обработка и разбори след затварянето на единствената лаборатория на място - частната " Евролаб 2011 ".

От компанията оповестиха, че от няколко дни има невиждан напън върху нея, като без правно съображение БАБХ желае да приключи контракта, а работещите да бъдат изведени от наетите пространства. Очаква се във вторник на място да отидат и представители на българските превозвачи. Те се канят да изискат оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов поради загуби от дейностите на властта.

Само през днешния ден 519 от общо 2500 тира на опашката на границата с Турция бяха натоварени с бързо разваляща се продукция и ще чакат за обработка два дни, призна пред публицисти на ГКПП-то зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Чакането ще продължи най-малко няколко месеца, тъй като страната е решена да прави своя лаборатория там и към този момент е оповестила социална поръчка за съоръжение.

Христанов призовал турската страна за схващане през този временен интервал. Дотогава обаче пробите за разбор ще се носят в София, а турските камиони щели да бъдат изпращани да чакат резултата в буферни зони навътре в страната или в самата столица, изясни той.

Проблемът назря от 20 май насам след прекъсването на активността на частната лаборатория. Заради напрежението на границата за среща с водачите през днешния ден отиде и турската посланичка. Именно по нейна самодейност бе поискана среща на място със заместник-министър Христанов, с цел да бъдат отстранени проблемите.

По време на срещата на турска територия най-малко към 80 от превозвачите са се оплакали пред своя дипломат от чакането и хаоса. Пред дипломат Айлин Секизкьок водачите на камионите поискали да се върне остарелият ред на обработката, при която анализите им бяха подготвени за час - час и половина от частната лаборатория, описаха участници в диалога на ГКПП-то.

Пред медиите по-късно дипломатката призна, че за Турция е значимо обработката да става колкото може по-бързо. " Дори един час закъснение е доста значим за този бранш ", сподели дипломат Секизкьок.

" Ние сме тук, с цел да преодолеем тези спънки и да сведем до най-малко изчакването. Благодаря на водачите за търпението ", сподели Айлин Секизкьок. " Разбира се, има известни терзания и проблеми в този временен интервал, само че упованията са в най-скоро време да бъдат преодолени ", сподели посланичката в наличието на зам.-министъра.

" Тук няма да има частна лаборатория. Това е национално решение, което вземаме ", съобщи самият Христанов, макар че европейските регламенти не слагат сходно условие. По думите му фитосанитарният надзор ще се прави от страната, тъй като до момента е бил монополизиран от една компания. Той упрекна за опашките и за чакането по два дни " ЕВРОЛАБ 2011 ", която саботирала страната.

Собственикът й Васил Димитров пък сподели констативен протокол, който му не разрешава да разтоварва камионите, както и заповед на управлението на БАБХ пробите за пестициди от турските камиони да се карат в националната референтна лаборатория в София.

" Прекратиха ни работата. Вчера ни упрекнаха, че отхвърляме да изпълняваме служебните си отговорности. Няма по какъв начин да извършвам нещо, което е възпрепятствано със заповеди ", разяснява пред медиите на ГКПП-то Димитров.

Цялостната услуга с обработката на товарите и осъществяването на лабораторния разбор страната сега прави за 504 лв.. Същата активност до момента изпълняваше частната лаборатория на Васил Димитров против 420 лв.. Христанов призна, че държавната лабораторна услуга сега е по-скъпа, само че това щяло да бъде единствено краткотрайно. Той твърди, че договорът на компанията за наем е незабележим, само че казусът е в полето на БАБХ, защото е написан от нейния някогашен шеф, написа dir.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР