Опашки от болни пред кабинетите на личните лекари. Още от

...
Опашки от болни пред кабинетите на личните лекари. Още от
Коментари Харесай

Ръст на заразените с грип

Опашки от заболели пред кабинетите на персоналните лекари. Още от първия ден на есента здравните управляващи регистрират растеж на инфектираните с грип, респираторни вируси, само че и COVID-19. 

В страната има няколко области, в които към този момент има по-висока заболеваемост - в Русе, Бургас, Пазарджик, Плевен.

Днес синът на Грета не е на детска градина, а на доктор. От петък е с температура и болки в гърлото.

" След това усетихме, че си изгуби гласа и стартира дрезгава лаеща кашлица. Сега идваме при доктор Спасов да ни каже какво лекуване да проведем “, споделя тя пред bTV.

Повече пациенти за последната седмица преглежда доктор Спасов.

" От предходната седмица COVID-19 си върлува напълно съществено и сполучливо. За предходната седмица имам 35 диагностицирани пациенти, за през днешния ден, единствено до обяд са над 20. Грип към момента няма, популярност Богу. Имаме първи случай на скарлатина “, споделя доктор Мирослав Спасов.

Пълни са кабинетите и във Враца. Малина води 4-годишната си щерка на профилактичен обзор.

" В ранната заран се разсъниха с температура и двамата, единствено че в два поредни дни, към 38 градуса. Баткото беше на легло, множеството часове прекара в сън “, RAZказва Малина Сидоренко.

В града грипът още не е настъпил. При признаци доктор Даниела Торбова поучава пациентите си първо да се обадят по телефона, с цел да избегнат опашките пред кабинетите.

" При всяко идване в здравно заведение, подсещам, че не е отпаднало нареждането за носене на защитни маски “, споделя доктор Тобова.

 

Все още не е открита циркулация на грипни вируси, те се усилват в края на октомври, с цел да стигнат пик в края на януари, изясняват здравните управляващи.

" Имаме паралелна циркулация на няколко вируса, водещ е коронавирусът, въпреки и доста променен. Предизвиква неразположение, ниска температура, болки в гърлото, суха кашлица, болки в мускулите и ставите “, показва основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Коронавирусът в този момент се улавя от тестванията и протича леко. Симптомите отшумяват за 4-5 дни.

" Нито предходно боледуване, нито имунизацията пазят на 100% от този нов вариант “, добавя доцент Кунчев.

Здравните управляващи засичат и обособени риновируси, както и SARS-вируси.

" Коктейлът е като този, с който се срещаме всяка година, просто в този момент е в напредък, ще продължи още една-две талази до момента в който пристигна времето на действителния грип “, споделя още доц. Кунчев.

Болничната система в този момент не е толкоз натоварена, колкото при епидемията от COVID-19, обобщава основният държавен здравен контрольор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР