Опасенията са, че ако това се случи, европейските партньори щели

...
Опасенията са, че ако това се случи, европейските партньори щели
Коментари Харесай

Politico: Байдън се готови за провал на украинската офанзива в Донбас

Опасенията са, че в случай че това се случи, европейските сътрудници щели да заговорят за мирни договаряния

Администрацията на Байдън се готви още от февруари тази година, че контраофанзивата на Украйна в Донбас и Запорожието ще се провали. Това оповестяват от , базирайки се на последните данни от „ теча ” на документи от Пентагона.
От тях излиза наяве още, че Съединени американски щати не има вяра, че Киев може да превземе задоволително от следените от Русия територии на изток посредством готвената за тази пролет контраатака. Това във Вашингтон е било ясно още от началото на 2023 година

Според Politico, консенсусът от даже по-скорошни отчети в Съединени американски щати е, че Украйна съвсем сигурно няма късмет да прекъсне земния мост към Крим в Херсонска и Запорожка област. Доклади на разузнаването посочват, че Киев просто няма опцията да пробие през съществено окопираните съветски позиции. През март президента Зеленски разгласи за следващ път, че се нуждае от още западно въоръжение, с цел да може въобще да започва контраофанзивата.

Очаква се след разкритията кабинетът на Джо Байдън да търпи съществени рецензии за това, че не е оказал помощ „ задоволително ” на Украйна с оръжи. Притесненията в избрани кръгове в Съединени американски щати са, че европейските съдружници ще склонят да поддържат концепцията за мирни договаряния, в случай че офанзивата се провали – каквито са упованията.

Откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 година, администрацията на Байдън бе на безапелационната позиция, че мирни договаряния не би трябвало да има, а неотдавна се разгласи срещу оповестяването даже на краткотрайно преустановяване на огъня. Според Вашингтон, Киев би трябвало самичък да реши, по кое време да стартира договарянията за мир, само че Зеленски продължава да твърди, че това не може да се случи, до момента в който Москва не се откаже от Крим.

Обаче от информацията, оповестена от Politico в този момент, излиза наяве, че в Съединени американски щати към този момент се чуват гласове, зовящи Зеленски да се откаже от някои от неуместните условия, които си е сложил за мира благодарение на милиардите западна поддръжка. Идеята е в последна сметка да се стигне до някакъв тип помирение, само че с цел да се случи това, е належащо договарянията първо да стартират.

Проблем е още и твърдата позиция на Москва. От там сигналите са, че няма да има „ замързен спор ” и че задачите на Кремъл в Украйна, най-малко на този стадий, могат да бъдат реализирани само с военни способи. Дмитрий Песков – представителят на Путин, неотдавна съобщи обществено, че един от целите на Русия е да държи Киев надалеч от НАТО, до момента в който в това време генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг продължава да налива масло в огъня, обявявайки, че мястото на Украйна е в НАТО.

Така в случай че за някого към момента не е ясно, че на територията на Украйна се води прокси война но Студената война, това би следвало да е задоволително. Всички легенди за съветска експанзия, за имперски стремежи на Путин и за защитаващите се правоверни украинци би следвало към този момент да са развенчани. Целта е териториална и в Донбас в този момент се блъскат ползите не на Русия и Украйна, а на Съединени американски щати и Русия. А в по-мащабната картина – в Украйна сега се води идеологичен спор сред западащия Запад в лицето на Европа и Съединени американски щати и изгряващия Изток – в лицето главно на Китай, който е на процедура спонсор на спора от началото му, изкупувайки, въпреки и на безценица, първични материали от Русия.

Припомняме, че при започване на спора от съветска и украинска страна въпреки всичко имаше опити за договаряния. Тогава стана ясно, че главната задача на Кремъл е да реализира неутралитет на Украйна. Това, несъмнено, не се хареса на хората зад Зеленски, които още от 2008 година по всякакъв начин се пробват да разшпирят границите на НАТО в посока Русия, макар сделките в края на 20 век това да не се случва.

Сега Киев е в различен, обективно по-лоша позиция – териториите на изток към този момент са изгубени, шансът контраофанзивата по връщането им да е сполучлива е най-малък, съгласно Съединени американски щати, и изгледи за мир няма. Което значи, че обезкървяването на двете страни ще продължи. Въпросът обаче остава – дали западното въоръжение ще е задоволително, в случай че в последна сметка няма кой да го употребява. Защото разликата в популацията на Русия и Украйна и по продължение – на евентуалния им боен потенциал, е забележителна. Което пък навежда на една неприятна мисъл – в случай че вероятно спорът не свърши до края на 2023 година по един или различен метод, а спонсорите на Киев продължат да бутат страната в посоката, в която върви в този момент тя, дали няма в един миг да се наложи интервенция на НАТО? Защото в случай че това стане...

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР